Nu semneaza nici ai nostri cu CAS

1Comentariu
Nu semneaza nici ai nostri cu CAS
Medicii de familie din Bihor spun că noul contract-cadru e păgubos.

Noile normative sanitare în vigoare referitoare la prestarea actelor de medicină primară nemulţumeşte şi doctorii de familie din Bihor care ameninţă că nu vor semna contractu-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate Bihor.

Faliment

Doctorii spun că prin noul contract-cadru nu numai că vor avea venituri mai mici, dar vor intra în faliment, iar bolnavii vor fi puşi să plătească şi mai mult pentru consultaţii, dar şi pentru analize. Ei anunţă că vor fi obligati să acorde maximum 20 de consultatii pe zi, iar restul bolnavilor vor plăti controalele medicale sau vor merge la spital, aglomerând compartimentele de urgenţă. Cardurile pe care ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, vrea să le introducă anul acesta, sunt picătura care a umplut paharele doctorilor de familie. Medicii bihoreni spun că, la bază, şi introducerea cardului naţional de sănătate şi funcţionarea centrelor de permanenţă sunt idei bune, dar se aplică prost.

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor Medicilor de Famile au transmis că noul contract ce ar trebui să îl semneze cu casele de asigurări în aprilie, pe o perioadă de doi ani, îi va obliga la muncă în plus peste cele şapte ore legale.

Anomalii

Una dintre anomaliile găsite de medici este că vor fi penalizaţi dacă nu vor lucra la centrele de permanenţă. Doctorii de familie ar urma să semneze două contracte, unul cu casele de asigurări, pentru serviciile din cabinetele lor şi al doilea cu Ministerul Sănătăţii, care ar trebui să finanţeze activitatea la centrele de permanenţă, din bugetul de stat. Numai că actul cu casele de asigurări va fi în măsură să le ofere venituri mult mai mici, iar pentru munca în centrele de permanenţă nici nu există bani, fiindcă Ministerul Sănătăţii nu ar fi emis filă de buget, a informat dr. Monica Vaida, reprezentantul Asociaţiei Medicilor de Familie din Bihor. Cele două contracte însă se vor amesteca, întrucât, spun medicii, doctorii care vor refuza să lucreze la centrele de permanenţă vor fi penalizaţi la cabinetele lor, cu 10% lunar din plata per capita de la cabinet şi ar duce la intrarea în faliment a medicilor în 14 zile, a declarat dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie.

Suferă şi bolnavii

Dr. Vaida adaugă că şi pacienţii vor avea de suferit: plafonul la medicamente va fi mai mic şi prin urmare nu se vor mai elibera atât de multe medicamente gratuite sau cu compensare mai mare, vor avea voie doar la o consultaţie gratuită la interval de trei luni la medicul de familie, iar apariţia cardului îi va obliga să îşi facă analize de sânge pe banii lor (pentru determinarea grupei sanguine şi Rh).

Dr. Vaida spune că introducerea cardului ar fi un lucru bun, dacă s-ar ocupa de implementare şi achiziţie doar cei de la Casa Naţională ori minister şi nu ar obliga medicii de familie să facă cumpărături „informatice”. La fel, doctoriţa apreciază că şi activitatea la centrele de permanenţă ar fi de bun augur dacă nu s-ar specifica termenul de „obligatoriu”. Medicul explică faptul că nu e normal să fie obligaţi toţi medicii de familie în centre şi că ar trebui lăsaţi să lucreze acolo doar colegii care doresc, fiindcă tot s-ar reuşi acoperirea programului de lucru.

Medicii de familie mai cer si verificarea modului în care Ministerul Sanatatii şi CNAS au gestionat banii contribuabililor în ultimul an.

O.Ş.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor