Nu şi-au asumat răspunderea pentru taxe şi impozite

ORADEA – Oamenii de afaceri din Oradea au salutat prematur şi inutil diminuarea impozitului pe proprietăţile agenţilor economici.

Măsura nu a primit OK-ul consilierilor locali, rămânând la latitudinea viitorilor consilieri locali să scadă nivelul de la 1,6% la 0,9%, după cum s-a decis în cadrul Comisiei de Dialog Economic din care fac parte trimişi ai organizaţiilor patronale, reprezentanţi ai Primăriei şi ai altor instituţii de specialitate.

O propunere de amânare a venit chiar din partea liberalului Mihai Manea, care a reuşit să cristalizeze în jurul iniţiativei sale majoritatea necesară: „Este bine să amânăm şi Consiliul Local să-şi asume răspunderea petru el. Viitorul Consiliu Local să-şi asume atât programele de investiţii, cât şi stabilirea taxelor şi a impozitelor”.

Susţinere

Ideea a fost şi pe placul udemeriştilor din Legislativ. „2009 şi 2010 sunt vârfuri de plată a creditelor angajate până acum. Peste o lună vor veni noii consilieri locali, nu au decât să mai muncească şi ei. Vor veni cu idei noi şi probabil şi cu strategie proprie, în consecinţă mi se pare normal ca tot ei să îşi asume responsabilitatea stabilirii taxelor şi impozitelor”, a propus Delorean Iulius. Paradoxal, poziţia lor a fost susţinută şi de un reprezentant al Executivului local, Tănase Miculescu, cel care a pledat împotriva reducerii fiscalităţii pentru agenţi economici. „Impozitele pe terenul persoanelor juridice este o sursă de bază pentru buget. Creşterea taxei hoteliere nu ar acoperi deficitul creat”, a declarat adjunctul de la Finanţele Locale.

În încercarea de a mai drege din „dauna” cauzată de Miculescu, Marcel Boloş, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, a expus o serie de explicaţii economice. „Sursele principale de venit la bugetul local sunt impozitul pe proprietăţi, cota aferentă din venitul global şi vânzarea de bunuri. În condiţiile în care a treia va fi zero la un moment dat, celelalte două trebuie stimulate şi crescute. Am acorda aceste facilităţi pentru a creşte primele două categorii”, a punctat Boloş, fără însă a convinge. Stabilirea taxelor şi a impozitelor locale va fi pe masa viitorului Consiliu Local.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !