„Nu” staţiunii Padiş – Lazuri

2Comentarii
„Nu” staţiunii Padiş – Lazuri
ORADEA - Deja celebra staţiune Padiş – Lazuri din inima Parcului Natural Apuseni, în care vor să-şi bage banii investitori stăini, unii din jurul lui Silvio Berlusconi, nu a trecut de prima treaptă de avizare, la Consiliul Consultativ al Parcului Natural Apuseni (CCA).

În cadrul întrunirii de marţi de la Sudrigiu, Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş (CTHRP), deţinătoarea parcelei de peste 80 de hectare pentru staţiune, a propus introducerea terenului în cea mai puţin strictă zonă de protecţie, care permite ridicarea construcţiilor. Iniţiativa nu a întruit, însă, numărul necesar de voturi: 17 din 35 de opţiuni exprimate fiind „pentru”, faţă de 12 „împotrivă” şi şase abţineri, după cum a anunţat oficial Paul Iacobaş, secretarul de şedinţă, reprezentant al Centrului de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

S-au cernut

Şedinţa de marţi a cernut, de altfel, destul de clar, susţinătorii staţiunii de partizanii conservării mediului în perimetrul Parcului Apuseni, fapt care a relevat susţinerea masivă de care se bucură Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş (CTHRP) în administraţia locală şi a judeţului.

Ştefan Seremi, vicele PD al Consiliului Judeţean, cel care a votat pentru schimbarea destinaţiei terenului deci ridicarea staţiunii, declară că susţine staţiunea pentru că este convins de argumentele pro-protecţie integrală. Conform Milcăi Petrovici, biolog al parcului, zona a fost inclusă în acest regim de protecţie prin ordinul de ministru 552/2003. Nici actul acesta, însă, nu e clar. În diverse adrese, Ministerul Mediului şi-a interpretat diferit acest ordin, pentru unii precizând că parcela aferentă este în protecţie strictă iar pentru Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş, că nu este atinsă de nicio restricţie la construcţii.

Vrem pământ!

În opinia vicelui de la judeţ, administraţia parcului a avut pretenţii exagerate de extinderea zonei de strictă protecţie, motiv pentru care s-a coalizat cu primarii de comune care au teren în Parc, şi au votat împotriva protecţiei speciale pe mai multe zone. „Acuma se vine cu o propunere să ni se ia şi ce am avut până acuma. mergeţi voi la oameni în sat şi ziceţi-le că nu mai au nimic”, s-a enervat primarul de Bunteşti, Sorin Degău care a punctat că este „de acord cu reconcilierea, dar niciodată cu propunerea parcului”. Omul şi-a respectat angajamentul şi a votat, cot la cot cu Seremi şi colegii din adiministraţiile comunelor, împotriva tututor iniţiativelor de extindere a zonelor protejate.

Coabitare periculoasă

Planurile Companiei sunt de a ridica o staţiune de 3.000 de locuri, în hoteluri şi case de vacanţă, pe terenul deţinut în imediata vecinătate a rezervaţiei stricte Molhaşurile de la Izbuce. Ideea nu este apreciată de membri CCA care nu au interese directe, fiind din Cluj sau Alba. „Cum vedeţi coabitarea unei zone de strictă protecţie cu una de dezvoltare durabilă, pe care vor fi hoteluri?”, a ridicat problema Gabriel Părăuan din partea Clubului Ecologic Transilvania (CET) din Cluj. „Învecinarea zonei protejate cu una locuintă de 3.000 de oameni este imposibilă”, crede şi Cătălin Bia, şef al Direcţiei Silvice Cluj. Problema a rămas în coadă de peşte pentru că legea care reglementează zonarea internă a parcurilor naturale nu zice nimic despre obligativitatea unor zone tampon între perimetrele strict protejate şi cele construibile şi locuibile.

Vidul legislativ din domeniu este mai larg de atât. Conform legii, după avizul CCA, CTHRP trebuie să-şi ducă propunerea în Consiliul Ştiinţific al Parcului, care, ar avea ultimul cuvânt. Cum legea nu prevede niciun for ultim de decizie, avocatul staţiunii susţine că Ministerul Mediului va decide.

Cristina Ghilea2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor