Nu subestima un infractor

De Alexandra Lăzureanu
Pliantul campaniei preventive FOTO: IPJ BIHOR
Pliantul campaniei preventive FOTO: IPJ BIHOR
Poliţiştii de prevenire şi proximitate acţionează pentru prevenirea furturilor, în cadrul unei campanii preventive.

In perioada mai – septembrie a.c., la nivel naţional se derulează Campania preventivă „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi”, scopul acesteia fiind informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor şi tâlhăriilor.

Din analiza rezultatelor studiului „Mesajul transmis de Poliţia Română – realităţi şi perspective”, realizat de Poliţia Română în anul 2013, reiese că principalele domenii despre care cei chestionaţi ar dori să primească informaţii sunt prevenirea furturilor din locuinţe – 68,6% şi prevenirea furturilor de/din autoturisme – 24,5% din respondenţi. La nivelul judeţului Bihor, Campania preventivă „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi” urmează să fie implementată, prin derularea unor activităţi preventive, de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi de poliţiştii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, în colaborare cu reprezentanţii unei societăţi de asigurări.

Priorităţi ale poliţiştilor

Prevenirea infracţiunilor de furt şi a tâlhăriilor constituie direcţii prioritare de acţiune, şi în anul 2014, pentru poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Prin intermediul acestei campanii preventive, poliţiştii de prevenire şi proximitate bihoreni vor informa persoanele vulnerabile despre cum să prevină victimizarea.

Campania este axată pe trei module, respectiv siguranţa personală, furturile din locuinţe şi furturile din auto. Principalele direcţii de acţiune ale campaniei sunt transmiterea mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de informare în masă, distribuirea de materiale informativ – preventive ce conţin recomandări destinate protecţiei locuinţelor şi organizarea de acţiuni pentru diverse categorii de beneficiari. Activităţile poliţiştilor bihoreni vizează transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi stabilirea unor întâlniri ale poliţiştilor de prevenire şi proximitate cu cetăţenii. Totodată, vor fi desfăşurate întâlniri cu membrii asociaţiilor de proprietari în vederea transmiterii de informaţii destinate prevenirii tâlhăriilor, furturilor din locuinţe, furturilor de/din auto. În vederea diseminării mesajelor destinate prevenirii tâlhăriilor, furturilor din locuinţe şi a furturilor de şi din auto, vor fi organizate întâlniri cu grupuri ţintă, respectiv cu membrii ai unor asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale.

Pe parcursul întâlnirilor cu cetăţenii, vor fi prezentate o serie de măsuri de prevenţie privind protejarea patrimoniului propriu.

Acţiuni publice de informare

De asemenea, pentru ca mesajul campaniei să ajungă la cât mai multe persoane, vor fi organizate acţiuni de informare în zone cu aflux mare de cetăţeni. Pentru promovarea mesajelor campaniei vor fi distribuite 5.000 de pliante cu recomandări preventive, iar 200 de afişe cu mesajul campaniei vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice. Totodată, pentru promovarea mesajelor preventive vor fi realizate un microsite, un clip video, ce va fi distribuit prin reţeaua Internet, un spot video realizat de o trupă umoristică, iar imagini reprezentative vor fi distribuite prin reţelele de socializare. Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor vă recomandă: „Rutina noastră de zi cu zi poate fi uşor studiată de oricine se uită destul de atent. Nu de puţine ori, infractorii filează victima pentru o perioadă de timp, înainte de a acţiona. De aceea, este bine să fii prevăzător când vine vorba de casă, maşină sau siguranţă personală. Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi!”

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !