Nu vor persoane cu dizabilitati

Încadrarea în muncã a persoanelor cu dizabilitãti nu reprezintã o preocupare a societãtii orãdene, este cel mult o simulare. Solidaritatea se manifestã la noi sub forma compãtimirii, fãrã actiuni concrete în beneficiul acestor persoane.

Aceasta este opinia directorului AJOFM Bihor, Dorel Drãghici, bazatã pe analiza datelor statistice pe care le are la dispozitie si mai ales pe experienta muncii cu angajatorii.

Tocmai pentru a identifica mijloacele prin care ar putea fi stimulatã încadrarea în muncã si implicit în societate a persoanelor cu dizabilitãti, AJOFM Bihor organizeazã o masã rotundã, în colaborare cu Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Bihor si Fundatia Evanghelicã Alsterdorf din Hamburg. Evenimentul va avea loc pe data de 17 mai, la DGASPC Bihor. Tot în acest sens se va desfãsura pe data de 12 mai, Bursa locurilor de muncã pentru persoane cu dizabilitãti. Locatia acesteia este Scoala de Arte si Meserii George Baritiu.

Carente legislative

Dincolo de aceste evenimente, în România mai sunt mari probleme de rezolvat în privinta acestei categorii de persoane, în primul rând de ordin legislativ. „Existã cel putin sase articole de hotãrâri de guvern si ordonante de urgentã care se încurcã si se anuleazã reciproc”, a evidentiat Drãghici. Potrivit articolelor 42 si 43 din OUG 102/1999, societãtile comerciale, regiile autonome, companiile nationale si alti agenti economici, care au cel putin 100 de angajati, au obligatia de a încadra persoane cu dizabilitãti, într-un procent de cel putin 4% din numãrul total al angajatilor. Angajatorii mentionati, care nu încheie contract de muncã cu persoane cu deficiente, au obligatia de a plãti lunar la Fondul de solidaritate socialã, o sumã egalã cu salariul minim brut pe economie, înmultit cu numãrul locurilor de muncã în care nu au încadrat persoane cu dizabilitãti.

Solutii

„Sunt exceptati de la platã agentii economici care fac dovada cã ne-au solicitat trimestrial astfel de persoane, însã fãrã succes”, a specificat directorul AJOFM Bihor. Si cum prima reactie este aceea de a dribla legea, angajatorii au gãsit imediat solutia. Locurile de muncã oferite, trimise trimestrial la AJOFM, sunt inadecvate unor persoane cu dizabilitãti. „Pe listele primite se numãrã meserii de genul: mecanic utilaje, sofer profesionist atelier, miner, constructii la înãltime”, a exemplificat Dorel Drãghici.

Perspective

Pe de altã parte, pentru a se angaja, o persoanã cu dizabilitãti ar trebui sã renunte la un venit sigur, la pensia de invaliditate. „Pânã în 1989 aveam aproximativ 600 de angajati la Cooperativa Munca. Astãzi lucreazã 7 persoane, pentru salariul minim pe economie”, a spus Ioan Boit, presedintele Asociatiei Nevãzãtorilor Bihor -Sãlaj. Acestea sunt doar câteva date cu privire la gradul de responsabilitate socialã si solidaritate care caracterizeazã societatea româneascã, în ansamblu, la ora actualã. „Firmele preferã se plãteascã amenzi decât sã ne angajeze. Nu avem nici o perspectivã”, a constatat Ioan Boit.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !