Nu vor reabilitare ipotecară

Nu vor reabilitare ipotecară
ORADEA – Creditul pentru imobilele monumente nu este pe placul proprietarilor. Reabilitarea centrului Oradiei provoacă fiori reci proprietarilor de apartamente din clădirile monument.

Cu ocazia întâlnirii de ieri, din Sala mică a Primăriei, organizată pentru a populariza creditele cu dobândă mică pentru reabilitarea monumentelor arhitecturale, arhitectul-şef Andrei Luncan a anunţat audienţa cu privire la răspunderile care decurg din deţinerea unui imobil în buricul târgului.

Dacă vreo bucată de tencuială cade de pe o faţadă deteriorată şi este afectat vreun trecător, proprietarii din clădirea respectivă sunt pasibili de pedeapsă. Luncan a scos şi pisica amenzilor pe care le poate da Primăria pentru faţadele neîntreţinute. Mai mult, a ameninţat că va împrejmui clădirile cu risc pentru trecători, agenţii economici de la parter fiind liberi să-şi rezolve cum pot problema accesului în spaţii.

Acesta nu a putut spune, însă, nimic concret despre dobânzi şi praguri maxime sau minime ale creditelor.
„Vor să ne scoată din casele noastre”, este concluzia la care a ajuns una dintre doamnele prezente la întâlnire. „Sunt sume ameţitoate necesare numai pentru documentaţia solicitată pentru a primi un credit de genul ăsta”, spune Maria M.

Doar unanimitate
Prima dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru accesarea unui credit este ca toţi proprietarii de apartamente din incintă să fie de acord să se îndatoreze. În mod evident, vestea a frânt avântul majorităţii.

„Locuiesc într-unul din palatele din centru, de pe Republicii. Vecinii mei sunt câteva familii cu un venit acceptabil şi o bătrână de 75 de ani, o alta de 80 de ani şi alţi câţiva pensionari. O să ia ei credit? O să le dea cineva lor pe perioadă lungă?”, se întreabă mai degrabă retoric, un potenţial interesat de astfel de creditare.
Oamenii sunt consternaţi atât de cheltuielile uriaşe pe care le-ar avea de făcut pentru obţinerea documentaţiei necesare, cât şi de garantarea creditului cu locuinţa.

Birocraţie deasă
Majoritatea covârşitoare a proprietarilor din imobilele din centrul istoric al urbei se declară aproape neputincioşi în faţa condiţiilor de îndeplinit pentru accesarea unui împrumut. Documentaţia necesară se depune până în ultima zi lucrătoare din ianuarie la sediul Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice, la Direcţia Credite şi Taxe.
Dosarul trebuie să cuprindă o cerere justificativă, dovada tuturor veniturilor proprietarilor, declaraţia pe propria răspundere că monumentul nu este sub sechestru, nu este ipotecat şi nu face obiectul vreunui litigiu, copie după actul de dobândire, dar şi proiecte ale lucrării necesare.

Acestea ţin de lucrările de consolidare şi restaurare, documentaţii speciale pentru componentele artistice, memoriu istoric, deviz estimativ, situaţia lucrărilor deja efectuate, respectiv un plan de finanţare care să respecte graficul de eşalonare a lucrărilor. Lista cu imobilele monumente din Oradea poate fi consultată pe situl www.cultura.ro sau la Centrul de Informaţii Publice, camera 23, de la parterul Primăriei.

Ghilea Cristina0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase