Nufărul, pe energie geotermală

3Comentarii
Nufărul, pe energie geotermală
ORADEA – Cartierul Nufărul are toate şansele să treacă pe energie geotermală, Legislativul local aprobând deja un nou foraj de apă termală pentru SC Transgex, deţinătorul Licenţei de exploatare acordate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Valoarea totală a investiţiei este de 7.996.000 lei, eficienţa energetică de 54.844 Gcal/an, iar termenul de execuţie de 24 de luni.
„Necesarul de energie termică pentru cartierul Nufărul este de 87.689,69 Gcal, din care 54.843 Gcal vor fi produse pe bază de energie geotermală, iar diferenţa de 32 845 Gcal pe bază de gaze naturale, de către SC Electrocentrale SA, se arată în studiul de fezabilitate al lucrării.
Documentul arată că beneficiile investiţiei sunt reducerea pierderilor de energie pe reţea, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (valoarea reducerii anuale este de peste 8.000 tone CO2), iar reinjectarea apei geotermale în strat înseamnă reducerea la zero a restricţiilor de mediu.

Nu sunt încântaţi
Proiectul anunţă, ca avantaj pentru populaţie, reducerea preţului de livrare a energiei termice şi eliminarea subvenţiei acordate de către Primăria Oradea pentru energia termică. Cei care, locuind în Ioşia, au deja încălzire geotermală nu sunt la fel de încântaţi. „La început nu era rău deloc, dar cu timpul au conectat tot mai multe blocuri şi acum mai greu fac faţă iarna, când scade temperatura exterioară. Şi nici diferenţa de preţ nu-i foarte mare între gigacaloria de la oraş şi cea de la Transgex”, spune Traian B., orădean rezident în Ioşia.

Cristina Ghilea3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor