Numai în stradă să nu fii! Locuri libere la azilul de noapte

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
2Comentarii
Numai în stradă să nu fii! Locuri libere la azilul de noapte
Chiar dacă temperaturile sunt preponderent negative şi oraşul e acoperit de zăpadă, azilul de noapte al oraşului nu e ocupat la capacitate plină.

Cam 50 de persoane s-au cazat, la începutul acestei săptămâni, în azilul de noapte din strada Gutenberg, în condiţiile în care adăpostul are o capacitate de 71 de locuri.

Pe lângă faptul că mulţi oameni ai străzii refuză să îşi abandoneze culcuşurile, de teamă că le vor găsi ocupate, formalităţile necesare admiterii în dormitoare fac ca oferta municipalităţii să nu fie foarte populară.

„Cei care vin la azil trebuie să prezinte adeverinţă că nu suferă de boli contagioase. Sunt dormitoare comune şi nu e normal să stea, la grămadă, oameni sănătoşi şi unii care au boli contagioase. În general, oamenii au medici de familie”, spune Consuella Govor, purtător de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea(DASO).

Azilul de noapte de pe Gutenberg 8 e deservit de şase persoane şi are în dotare 4 dormitoare pentru bărbaţi şi trei pentru femei. În curte, au fost amenajate nouă containere pentru cei care vin în regim de urgenţă.

„Avem acolo şi un centru de zi unde îşi pot petrece timpul, ca să nu stea în frig. Acolo li se oferă ceai şi apă”, mai spune Govor.

Acesta funcționează în cadrul unui protocol de colaborare cu Asociaţia Smiles și oferă oamenilor străzii activităţi de socializare: sărbătorirea zilelor de naştere, vizionarea de filme şi documentare, alese în funcţie de aria lor de interes şi consiliere psihologică, suport în găsirea unui loc de muncă, sprijin pentru obţinerea actelor de identitate şi stare civilă.
DASO nu oferă masă de seară pentru cei din azi dar se întâmplă la restaurante sau firme de fast food să ofere gratuit, la sfârșitul zilei de lucru, mâncare sau produse care nu s-au vândut peste zi.

Azilul a fost reparat anul trecut, când au fost văruite băile și s-au instalat obiecte sanitare de inox rezistent la vandalism. Anterior, măcar o dată la două săptămâni era necesară înlocuirea oglinzilor, vaselor de WC sau a chiuvetelor.
Vârsta minimă de acces în azil e 18 ani.

Orădenii pot anunţa la Poliţia Locală – 0259-969 sau la 0359/466666 – Adăpostului de Noapte, despre zonele sau locaţiile în care se adăpostesc persoane fără adăpost, expuse temperaturilor scăzute.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor