O asociaţie din Salonta înşeală oamenii folosind foşti copii de la orfelinate

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
17Comentarii
O asociaţie din Salonta înşeală oamenii folosind foşti copii de la orfelinate
După toate aparenţele, la Oradea acţionează o reţea de infractori care scot bani pe seama bolnavilor, cu ajutorul foştilor copii din orfelinate.

De circa 2-3 săptămâni, la redacţia JB&BIHON o persoană – modestă după „vorbă, după port” – dădea târcoale, cerând bani angajaţilor ca să ajute ba sărmani, ba bolnavi.

Îi manipulează

Marţi, aceeaşi persoană s-a prezentat la redacţia JB&BIHON, cerând pe ton imperativ apariţia unui „anunţ” despre o campanie, chipurile, caritabilă. Tânărul a fluturat o legitimaţie fără date de identificare, prezentându-se doar ca fiind de la Asociaţia Life for Future, cu sediul la Salonta, şi a insistat ca redactia să ia legătura cu mama pacientei pe care asociaţia ar vrea să o ajute. Necunoscutul spunea că e vorba de o fată bolnavă pe care ei o ajută adunând sponsorizări.

Miercuri, redacţia JB&BIHON a fost contactată de chiar mama pacientei din Buziaş, care a relatat că aceeaşi persoană o agresează cu sms-uri prin care îi cere să sune la ziar şi să certifice existenţa cazului. Mama a informat că fiica ei, de 18 ani, suferă de mai multe afecţiuni, dar în special de retard mintal profund şi că medicaţia lunară e foarte scumpă. Totodată, mama a transmis că această asociaţie ar fi contactat-o de pe pagina de facebook a pacientei (Roxana Îngerul păzitor) şi că în ultimul timp nu i-a inspirat încredere.

Înşeală bolnavii

3colet Imaginea cu coletul fictiv ©

Între timp, JB&BIHON au descoperit că pe pagina de facebook a asociaţiei a fost postată o fotografie prin care se arăta că a fost trimis un colet cu „perpensi” la pacienta în cauză. Prin metode simple, JB&BIHON au descoperit că poza cu coletul era copiată de pe revista online „Click”.

JB&BIHON l-au înştiinţat pe necunoscut că au aflat de înşelăciune, că ştiu că postează fotografii false pentru a induce victimele în eroare. Întâmplător sau nu, imediat apoi a fost blocat accesul la pagina de facebook a redactorului JB&BIHON. Iar mama fetei ne-a declarat că nu a primit niciun colet.

În final, necunoscutul a revenit la redacţie, şi-a declinat identitatea (Struţ Carol) şi a recunoscut că el şi încă un tânăr, ambii proveniţi de la Casa Copilului, lucrează pentru această asociaţie. Carol a mai declarat că a lucrat înainte şi pentru o altă asociaţie similară („Oradea donează”). Doar că această asociaţie s-a închis, tot din cauza unor fapte de înşelăciune, despre care s-a şi scris în presa locală în decembrie anul trecut.

Tânărul a mai mărturisit că primeşte zilnic 30 de lei din banii pe care îi adună în numele sărmanilor, că stă în chirie cu acel coleg al său, Andrei Hamza. Numele acesta însă este aproape identic pentru a fi pură coincidenţă cu cel de Andras Hamza, implicat în înşelăciuni prin fosta asociaţie (închisă deja) „Oradea donează”.

Indicii

Redacţia a fost contactată, la scurt timp după „vizita” de miercuri la redacţie a tânărului Carol, de alți patru tineri – toţi voluntari, colegi cu Carol (deşi acesta declarase că în asociaţie lucrează doar el şi Andrei Hamza). Printr-un apel telefonic, o persoană care s-a prezentat „Mihai” a declarat că el şi alţi trei colegi, tot de la aceeaşi fundaţie, doresc să se intereseze despre „problema colegului lor care s-a ocupat de cazul pacientei venind la ziar).

În jurul orei 18:00, la redacţie au venit doi tineri care s-au prezentat a fi soţii Alina şi Andrei Hamza. Au relatat că șefii lor (Marius Svente, Kopa Ştefan, David Banciu şi Gabriela Jurcaş) profită de foşti copii ai orfelinatelor.

Prin urmare, este posibil ca această asociaţie să fie condusă de aceiaşi indivizi ce au deţinut „Oradea donează”. Iar înşelăciunea e dublă: pe de o parte sunt amăgiţi şi exploataţi foştii copii din orfelinate, iar pe de altă parte bolnavii, în numele cărora indivizii cer bani.

Pe cei ieşiţi din orfelinate îi manipulează închizându-le ochii cu 30 de lei pe zi şi îi obligă să ceară bani sub formă de sponsorizări pentru părinţii copiilor bolnavi, bătrâni sau săraci.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor