O carte despre Iosif Vulcan și Irinyi János lansată la Létavértes

Reactualizat la:
1Comentariu
Florin Ardelean și Aurel Chiriac
Florin Ardelean și Aurel Chiriac - © Foto: FAN
Sâmbătă, după prânz, la Létavértes (Ungaria), a avut loc lansarea unei cărți despre Iosif Vulcan (1841-1907), editorul și proprietarul primei serii a revistei de cultură „Familia” și despre unchiul acestuia, Irinyi János (1817-1895), inventatorul chibritului cu fosfor.

Volumul a apărut sub egida Ministerului Resurselor Umane, din țara vecină.

Partea din volum dedicată lui Iosif Vulcan a fost elaborată de către Aurel Chiriac și Florin Ardelean, iar textul omului de știință maghiar aparține lui Szálkai Tamás. Editorul cărții este Erdei Gábor, profesor la Universitatea din Debrețin. Demn de remarcat este faptul că volumul este bilingv, traducătorii textelor din română în maghiară și invers fiind Mayer Elga și Vigh Zsombor.

În ceea ce privește secțiunea despre Iosif Vulcan, autorii au punctat momentele importante din biografia acestuia, personalitatea lui remarcabilă, strategia de tip pragmatic și iluminist prin care și-a servit neamul, cel românesc, împrejurările în care revista „Familia” a apărut timp de 42 de ani, între 1865-1880, la Budapesta, iar apoi, până în decembrie 1906, la Oradea-Mare. Sunt înfățișate ipostazele de scriitor (poet, romancier, traducător, dramaturg, publicist), de conducător de publicație culturală, de militant și, poate cel mai important lucru, de constructor al conștiinței naționale românești, într-o regiune a Imperiului Austro-Ungar în care ființa noastră etnică era amenințată (1867-1918) printr-o amplă campanie de deznaționalizare. Din acest punct de vedere, se poate spune că Iosif Vulcan a fost un precursor al Marii Uniri.

Capitolul dedicat nașului literar al lui Mihai Eminescu are titlul „Iosif Vulcan – o viață exemplară, un destin împlinit”.
Lansarea cărții a avut loc în cadrul unei manifestări culturale aflată la cea de-a 24-a ediție, prilej de întâlnire între românii din Létavértes și reprezentanți ai Muzeului Țării Crișurilor și ai Universității din Oradea. La biserica greco-catolică, ctitorită de preotul Nicolae Vulcan (tatăl lui I. Vulcan), s-a oficiat o scurtă liturghie, apoi au fost depuse jerbe și coroane de flori la mormintele unor înaintași iluștri – Iustin Popfiu, Victoria Irinyi Vulcan (mama lui I. Vulcan) și Irinyi János. La întâlnirea de peste un an, va fi lansat un volum, așteptat deja cu mare interes, privind istoria românilor din Leta Mare.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor