O inedită istorie a Ardealului

O inedită istorie a Ardealului
ORADEA – Casa de Cultură a Municipiului, fosta ARLUS, va fi vineri, cu începere de la ora 17:00, gazda unui eveniment editorial de excepţie. Este vorba despre lansarea cărţii „Mică istorie a Transilvaniei” („Kleine Geschichte Siebenburgens”) de Harald Roth, una dintre cele mai apreciate lucrări de istorie a acestei provincii.

Invitaţi speciali ai acestui eveniment, organizat de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, Liga Pro Europa şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, sunt Smaranda Enache, Ovidiu Pecican, Elek Szokoly şi Sorin Şipoş. Tot cu acest prilej va fi lansat şi nr. 30-31 al revistei Altera. Apărută în Germania, în anul 1997, cartea a fost tradusă în România în 2006. Lucrarea încearcă să prezinte o istorie a Transilvaniei ca un tot unitar şi să depăşească poziţiile diferitelor istoriografii naţionale, fie ele româneşti, maghiare sau săseşti, prin sinteză. Viziunea istorică este completată de un capitol despre starea actuală a cercetării istorice, un eseu bibliografic, de un tabel cronologic şi de hărţi. Astfel, cartea poate oferi o iniţiere în istoria Transilvaniei şi poate servi ca o sursă rapidă de informare şi orientare în cercetarea istorică.

Fără etnocentrisme
Principala calitate a Istoriei lui Harald Roth, pe lângă faptul că este exemplar echilibrată şi obiectivă, accentuează ideea că a sosit timpul să abandonăm tradiţiile istoriografiei din secolul al XlX-lea, dacă vrem să fim luaţi în serios şi în plan internaţional, să uităm discursurile recriminatorii, centrate pe noi înşine, fie că suntem români, unguri sau saşi. Astfel, Roth ne oferă o variantă, poate prima, a istoriei Transilvaniei care nu suferă de etnocentrism. Tradiţiei istoriografiei tratate din punct de vedere al interesului particular i se contrapune acum o variantă lipsită de subiectivism şi afecte naţionaliste.
Cu prilejul lansării, doritorii vor putea achiziţiona cartea de la faţa locului.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !