O lege care… condiţionează

2Comentarii
O lege care… condiţionează
Reşiţa – Noua lege a societăţilor comerciale a intrat în vigoare la 1 decembrie 2006, vizând nu doar societăţile pe acţiuni.

Există prevederi generale, aplicabile tuturor categoriilor de societăţi şi există şi referiri exprese la societăţile cu răspundere limitată (SRL-uri) şi chiar la microîntreprinderi sau firme mici, definite ca atare prin Legea nr.346/2004.

Astfel, prin modificarea art.17 alin.(2), la acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi, dacă este îndeplinită cel puţin una din următoarele condiţii: imobilul, prin structura lui, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite, cel puţin o persoană este, în condiţiile legii, asociat în fiecare dintre societăţi, dacă cel puţin unul dintre asociaţi este proprietar al imobilului ce urmează a fi sediul societăţii.

De asemenea, conform noilor prevederi, SRL-urile sunt obligate să verse integral, la data constituirii, capitalul social subscris. O altă modificare vizează asociatul unic. Acesta poate avea calitatea de salariat al unui SRL al cărei asociat unic este, cu excepţia situaţiei în care are calitatea de administrator unic sau membru al consiliului de administraţie.

Prin această reglementare, legiuitorul în nici un caz nu clarifică o situaţie, ci o complică mai tare. Astfel, în timp ce există o acceptare tacită a faptului că asociatul unic nu poate avea calitate de salariat în cazul în care este şi adminstrator unic, prin noile prevederi, incompatibilitatea se manifestă şi în cazul în care există un consiliu de administraţie, iar răspunderile administratorilor sunt clar delimitate.

Doina Rolea
doina.rolea@informmedia.ro2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor