O noapte la Urgenţe

ORADEA – Sunt o verigă puternică în îndeplinirea unui scop nobil: acela de a salva viaţa oamenilor. Dincolo de rigorile meseriei, medicii de la Urgenţe sunt oameni cu visurile şi decepţiile lor. Visează să poată face cât mai mult pentru semenii lor, şi sunt decepţionaţi atunci când soarta s-a arătat a fi nemiloasă cu aceştia.

A fi medic pe Urgenţe presupune multă pasiune, spirit de sacrificiu şi discernământ. Pentru a afla trăirile lor, modul în care îşi privesc meseria, am stat alături de ei o noapte. O noapte normală de muncă.

A fost una liniştită. Din când în când câte un pacient era adus pe uşa ce dă în Camera de Reanimare. Un loc în care de multe ori s-a decis soarta unui om: spre moarte sau spre viaţă.

„Aici fiecare secundă contează. Din momentul în care a intervenit echipajul SMURD sau al Ambulanţei şi până pacientul este direcţionat spre o secţie a spitalului, medicul de la urgenţe trebuie să stabilizeze bolnavul. La locul accidentului trebuie să decizi rapid orice manevră, nu ai timp să te gândeşti. Şi ceea ce este important e faptul că e o muncă în echipă.

Te decuplezi de realitate şi te concentrezi doar asupra victimelor. Aplici protocolul care se cere. La fel se întâmplă şi la UPU. Cum se spune, medicul de la Urgenţe prima dată tratează apoi pune diagnosticul, pe când medicii de pe secţii pun întâi diagnosticul apoi tratează”, ne lămureşte dr. Adriana Casian, medicul care era de gardă marţi noaptea la Camera de Reanimare.

 

Pasiune pe viaţă

„Eu am făcut rezidenţiatul la Târgu Mureş. Am avut în dr. Raed Arafat un adevărat mentor. În facultate am intrat în contact mai puţin cu Urgenţele. Însă în perioada de rezidenţiat «m-a prins» acest microb al urgenţei. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi o fac cu multă pasiune”, afirmă dr. Casian.

Garda la urgenţe niciodată nu este la fel, sunt nopţi grele şi altele mai liniştite. „Uneori e o adevărată nebunie. Ne plimbăm toată noaptea pe coridoare, nu stăm un minut”, spune as. Alexandra Găvruţa. „Într-adevăr acest serviciu este unul în aşteptare.

Niciodată nu ştii ce te aşteaptă. Bunăoară sâmbătă noaptea a fost o nebunie. Îmi amintesc şi în toamnă că am avut parte de săptămâni la rând de accidente de maşină foarte grave. Munca medicului la Urgenţe în aceste circumstanţe este de a contribui la uşurarea muncii medicilor de pe secţii, de a le trimite pregătit pacientul pentru următoarele intervenţii”, îmi spune în fugă dr. Casian, analizând starea pacientei care tocmai a fost adusă.

 

Familia şi munca

Viaţa unui medic care lucrează în regim de urgenţe este una plină de sacrificii. O gardă de 24 de ore aduce după sine multă oboseală. „Familia mă înţelege. Soţul meu lucrează tot în sistemul sanitar. Şi copiii înţeleg munca mea.

Asta pentru că la fel de serios îmi privesc şi rolul de mamă şi soţie”, afirmă cu mândrie dr. Casian. La fel de mândră este şi după fiecare intervenţie în care a reuşit să salveze viaţa pacienţilor.

„Mulţi dintre aparţinători nu-şi mai aduc aminte de medicul X sau Y care a fost la intervenţie. Noi suntem la Urgenţe doar un fel de intermediar spre medicul specialist de pe secţii. Suntem oamenii din umbră. Avem însă satisfacţia că am reuşit să stabilizăm viaţa unui om, să-l smulgem de multe ori din ghearele morţii”, adaugă dr. Casian.

Am părăsit echipa de gardă spre dimineaţă. Medicii au rămas însă pe baricade. La fel cum îi găseşti întotdeauna: pregătiţi să lupte cu moartea, să salveze vieţi şi să redea speranţe.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !