O nouă criză de compensate

ORADEA – Situaţie de criză în farmacii. În ultimele trei luni plafoanele destinate eliberării medicamentelor gratuite şi compensate au început să se epuizeze îngrijorător de repede. Fonduri farmacii [.pdf – 106KB]

În luna mai, în primele şapte zile, fondurile de peste 30 de miliarde de lei vechi împărţite celor 156 de farmacii care se află în bază contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, au fost rapid terminate. Primii care s-au agitat au fost reprezentanţii mass-media.

Apoi conducerea CAS Bihor a dispus efectuarea unei anchete, vizând atât activitatea medicilor prescriptori cât şi pe cea a farmaciştilor. „Am descoperit că deşi numărul reţetelor nu a crescut, ba dimpotrivă, a scăzut, valoarea acestora e mult mai mare.

Medicii prescriu medicamente foarte scumpe, deşi din aceeaşi Denumire Comună Internaţională există un alt medicament cu aceeaşi substanţă activă, dar mai ieftin”, susţinea în urmă cu câteva săptămâni ec. Simona Ardelean, preşedintele CAS Bihor.

 

Agitaţie, în zadar…

Deşi conducerea CAS Bihor s-a agitat să facă topuri peste topuri, criza de plafoane din această luna era iminentă. După doar opt zile, peste 120 de farmacii au rămas iar fără bani.Situaţia e cu atât mai gravă cu cât şi conducerea Colegiului Farmaciştilor a început să-şi facă griji.

„ Suntem foarte îngrijoraţi deoarece am ajuns iar într-o criză asemeni celei din anii trecuţi. Bolnavii vin şi se isterizează în faţa noastră. Noi nu avem ce să facem. Din nefericire farmaciştii sunt cei care trebuie să răspundă în faţa pacienţilor pentru această criză”, susţine Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

 

Reţete foarte scumpe

Deşi CAS-ul susţine că medicii prescriptori sunt de vină că nu informează pacienţii despre existenţa unor medicamente mult mai ieftine, aceştia se apără sub pretextul că nu orice medicament ieftin este şi eficace. Din păcate mulţi fac jocul furnizorilor de medicamente şi acest lucru a dus la criza de faţă. „În ultimele luni bolnavii ne vin cu reţete foarte scumpe.

În cazul unei infecţii respiratorii se prescrie din prima un antibiotic foarte scump, de vreo 400.000 de lei vechi, deşi sunt altele  de trei sau de patru ori mai ieftine şi care au acelaşi efect. Iar la bolnavii cardiaci, medicamentele indicate sunt din gama celor mai scumpe. Este normal să rămânem fără fonduri chiar din primele trei zile ale lunii”, ne-a mărturisit I.L., farmacistă într-o unitate farmaceutică din teritoriu. 

 

Protocoale pe când?

 

Unica soluţie de a ieşi din criza de moment este de a se impune anumite protocoale terapeutice pe fiecare tip de afecţiune. Medicii cardiologi susţin că în cazul afecţiunilor cardio-vasculare, acest fapt va fi posibil din toamnă. „Aceste protocoale terapeutice există în toată lumea. Noi aveam până acum doar anumite tratate care erau mult mai ample.

Protocoalele destinate tratamentului persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare se află acum în lucru şi până în toamnă sperăm să fie gata. Ne bucurăm că în sfârşit s-a înţeles importanţa acestor protocoale”, susţine dr. Mircea Popescu, medic şef secţie Cardiologie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

 

Până atunci însă va renaşte fenomenul cozilor interminabile de la început de lună. Cozi de care anul trecut toţi bihorenii speraseră să scape. Cum recunosc şi cei din conducerea Colegiului Farmaciştilor, se pare că plecarea fostului prefect Ilie Bolojan, care reuşise să soluţioneze problema, a însemnat reîntoarecerea debandadei în sistemul sanitar.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !