O noua era a uraganelor?

O noua era a uraganelor?
Sudul Statelor Unite suportă lovitură după lovitură, ca şi preţul petrolului şi economia americană. Un nou uragan devastator pune în pericol vieţi, resurse şi normalitate, după Katrina, care a luat 1.000 de vieţi.

Totuşi, de ce este atât de mare panica americanilor din sud, pentru care sezoanele de uragane sunt la fel de comune ca şi … răsăritul Soarelui? Specialiştii vorbesc despre o nouă eră a uraganelor, şi explică de ce s-a ajuns aici.

Sunt din ce în ce mai mari şi mai numeroase. Charley, Frances, Ivan şi Jeanne au devastat regiuni din Florida, anul trecut. După ce au ”ciupit” Florida, Katrina şi Rita şi-au făcut drum, anul acesta, de-a lungul coastelor sudice ale Statelor Unite, din Alabama spre Texas.

Un uragan de gradul 5 pe scara Saffir-Simpson, după un altul de gradul 4 ? Specialiştii remarcă fenomenul, îl califică îngrijorător, dar avertizează : ”nu vă grăbiţi să daţi vina pe încălzirea globală”.

Problema a fost studiată inclusiv în Senatul american. Un subcomitet l-a audiat recent pe directorul Centrului Naţional pentru Uragane, din Miami, care i-a liniştit parţial.

Specialistul spune că activitatea intensă din Oceanul Atlantic, începută din 1995, este o fluctuaţie naturală. Care însă … va mai dura încă un deceniu sau chiar două. În ce priveşte încălzirea globală, se admite că aceasta poate spori viteza vântului în cazul uraganelor, ca şi căderile de precipitaţii, însă cu 5 la sută în … 100 de ani de-a acum încolo.

Aşadar, să dăm vina pe natură şi … pe soartă. Opinia celor de la Centrul pentru Uragane din Miami nu este susţinută însă de specialiştii în climat, care admit că încălzirea globală nu provoacă uragane, dar … le face mai intense.

Dioxidul de carbon urcă temperatura în oceane, şi creează în acest fel condiţiile pentru formarea de furtuni tropicale, transformate apoi în uragane. Pe seama acestui fenomen sunt puse de altfel, inundaţiile masive din Vest şi uraganele din Est.