O nouă promenadă în Salonta

Casa Lovassy urmează să fi e renovată
Casa Lovassy urmează să fi e renovată
Numeroase pieţe, spaţii publice au fost reînnoite pe parcursul anilor trecuţi în oraşul din sudul judeţului. În multe locuri, localitatea e chiar şi acum un şantier. Şi strada principală trece prin transformare totală, se va construi o nouă promenadă lângă primărie.


Deja anul trecut a fost terminată prima secţiune a promenadei de pe strada principală, când administraţia locală a reînnoit trotuarul pe partea de est şi de nord a pieţei centrale. Amenajarea aleii din faţa muzeului memorial a avut loc cu odată cu modernizarea reţelei electrice. Înainte, diferite cabluri au urâţit şi acoperit renumitul Turn Ciunt, să nici nu mai vorbim despre faptul că vederea înspre muzeul cu valoare istorică, culturală, naţională a fost limitată de un stâlp gros de susţinere din beton pentru iluminatul public. Administraţia locală, în colaborare cu furnizorul energiei electrice a tras pe sub pământ cablurile electrice şi a amplasat stâlpi în stilul celor de la începutul secolului, care se potrivesc mediului. După acesta a avut loc transformarea trotuarului într-o alee, care prin pavajul ornamental şi băncile montate a devenit o adevărată podoabă a oraşului. Pe partea de nord a pieţei centrale a avut loc transformarea trotuarului în promenadă prin concepţie identică. Pietrele ornamentale, colţurile arcuite ale aleii, bănci cu mici ”dumbrăvi” au transformat această porţiune a pieţei centrale într-un loc prietenos, confortabil.

Lucrările continuă

Administraţia locală continuă lucrările şi în anul acesta. Acum transformarea trotuarului în alee avansează de la primărie spre nord. Suma lucrărilor ajunge la aproximativ 330.000 lei, sumă care a fost alocată din bugetul propriu al administraţiei locale. Planurile au fost făcute de un arhitect, iar societatea care executa lucrarea promite că vor finaliza până la Crăciun. Investitia avansează, dar localnicii, ca peste tot în lume în cazurile similare, se descurcă greu din cauza obstacolelor. Dar cei competenţi cred că acest sacrificiu va aduce rezultate.

5promenada În cadrul lucrărilor, se va crea un punct de întâlnire ©

Şi luminile decorative ale primăriei se vor reînnoi. Pe noua porţiune a pietonalei vor schimba iluminarea publică, aleea va fi luminată de candelabre impresionante, noi, de la începutul secolului. Administraia locală a făcut deja şi mai devreme apel către proprietarii construcţiilor existente de-alungul porţiunii de drum aflate sub reamenajare cu privire la restaurarea faţadelor imobilelor. Mai ales pentru că în această zonă se regăseşte casa în care s-a născut Lovassy László. Juristul, care în calitate de parlamentar poate fi legat de revoluţia din 1848, s-a născut în această clădire impozantă în stil Art Nouveau. Faţada imobilului este destul de deteriorată, dar prin această investiţie, va ieşi mult mai bine în evidenţă frumuseţea Casei Lovassy şi după o renovare poate deveni adevăratul ornament al pieţei principale. Din acest motiv deja s-au făcut paşi serioşi şi în urma discuţiilor, conform celor plănuite, în primăvară se va renova faţada clădirii.

Piaţă multifuncţională

Promenada se lărgeşte după Casa Lovassy şi conform celor imaginate de proiectant se transformă într-o mini pietonală. Zona, care până în prezent a despărţit trecătorii de şirul de magazine se va desfiinţa şi se va crea un mediu mai frumos decât cel din prezent. Zona va fi împodobită cu bănci şi mobilier urban special fabricat din fier şi lemn, care conform planurilor poate deveni o piaţă multifuncţională. Investiţia va conferi oraşului o atmosferă nouă, vegetaţie unică, prin concepţia specială a spaţiului public va fi şi un punct de întâlnire a localităţii.

Carmen Laza0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !