O parte din grădinile zoologice din România ar putea fi închise

Reactualizat la:
3Comentarii
O parte din grădinile zoologice din România ar putea fi închise
O parte dintre grădinile zoologice din România ar putea fi închise din cauza nerespectării condiţiilor minime de confort pentru animalele captive.

Guvernul încearcă, totuşi, să evite această situaţie şi anunţă că va aloca, până în 2012, 130 milioane de lei, pentru modernizarea unora dintre ele. O altă măsură ce ar urma să fie luată este interzicerea înmulţirii speciilor în grădinile zoologice care nu mai pot funcţiona legal. În România sunt 41 de grădini zoologice, 28 administrate de autorităţile locale, iar celelalte sunt deţinute de muzee de ştiinţe ale naturii sau de proprietari privaţi.

Ele sunt, însă, departe de îndeplinirea normelor europene în domeniu, lucru recunoscut şi de ministrul Mediului, Attila Korodi. Din suma de 130 milioane de lei care va fi alocată pentru modernizarea lor, 75% provin de la bugetul de stat, iar 25 de procente vor fi asigurate de către autorităţile locale. 18 grădini zoologice ar urma să fie închise, iar cele aproape 10.000 de animalele de aici vor fi mutate în alte 14 locaţii, care vor primi bani de la buget.

Printre acestea, grădinile zoologice din Oradea, Braşov, Timişoara, Craiova, Târgu Mureş, Slatina sau Rîmnicu Vâlcea. Într-o situaţie mai dificilă se găseşte şi Grădina Zoologică Băneasa. Proiectele de construcţie sau aplicarea pentru fonduri destinate refacerii unor zone ale grădinii sunt imposibil de realizat deoarece terenul nu se află în proprietatea sau administrarea Grădinii.

Două din şase hectare sunt revendicate, precum şi spaţiul din Comuna Chiajna, propus pentru construcţia noului parc zoologic. Directorul Zoo Băneasa, Anca Oprea, spune că parcul nu se va închide, cel puţin pentru moment, pentru că are autorizaţie de funcţionare până în 2010, dar şi pentru că instituţia respectă cerinţele Ministerului Mediului, cuprinse în ordinul de ministru emis în decembrie 2007.

Ministrul mediului va face joi o vizită în Băneasa, pentru a vedea care sunt exact condiţiile în care grădina îşi desfăşoară activitatea.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor