O parte din tezaurul ţării, la Oradea

O parte din tezaurul ţării, la Oradea
Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” va fi vernisată pe 16 iulie.

Muzeul Ţării Crişurilor va găzdui una din cele mai valoroase şi spectaculoase expoziţii din ultimii ani, „Aurul şi argintul antic al României”. Timp de o lună şi jumătate, în sălile de expoziţii temporare de la Palatul Baroc (B-dul Dacia nr. 1-3), începând cu data de 16 iulie, orădenii şi bihorenii sunt invitaţi să viziteze o expoziţie care aduce o dată la 50 de ani o parte din tezaurul României la Oradea.

„Această iniţiativă expoziţională – de a organiza şi itinera în ţară asemenea valori patrimoniale – aparţine Muzeului Naţional de Istorie a României, căruia i s-au alăturat 31 de instituţii muzeale din ţară, între care şi muzeul orădean. Prima expoziţie a avut loc în 2013, la Bucureşti, unde s-a bucurat de un succes remarcabil, urmând să fie itinerată în cel puţin 12 oraşe din ţară. «Aurul şi argintul antic al României» reuneşte 1004 piese arheologice reprezentative, din aur şi argint, care ilustrează o perioadă de peste 6.000 de ani (4.500 î. Ch. – sec. VII d. Ch.), cuprinsă între Neo-Eneolitic şi Antichitatea Târzie. Obiectele prezentate au fost descoperite pe teritoriul României, multe din ele provenind din săpături arheologice, fapt care le sporeşte valoarea”, a arătat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Inventare

Aşa cum precizează specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României, „printre artefactele prezentate există atât exemplare cu o lucrătură mai simplă, cât şi adevărate puncte de referinţă în arta metalului preţios. (…). Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite pot sta piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona Cetăţii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti etc.) şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria”.

Între piesele incluse sunt şi descoperiri din Bihor, respectiv podoabe şi monede de argint provenind din tezaurele de la Drăgeşti, Tăşad, Oradea-Sere, Sacalasău Nou, datând din secolele II î. Ch.- I d.Ch., precum şi vasele romano-bizantine de la Tăuteni (sec. IV-V).

Expoziţia rămâne la Muzeul Ţării Crişurilor până în 31 august 2014. Programul de vizitare este următorul: marţi, joi, sâmbătă: 10.00-15.00; miercuri, vineri, duminică: 10.00-18.00. Preţul biletelor este: 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

Vor putea fi achiziţionate catalogul expoziţiei, de o foarte bună ţinută grafică, preţul fiind de 90 lei, şi vederi cu obiecte din expoziţie, care costă 2 lei bucata.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !