O petiţie anti-ambrozie cere intervenţia aleşilor locali

De Călin Corpaş
16Comentarii
O petiţie anti-ambrozie cere intervenţia aleşilor locali
© Alergia la ambrozia omniprezentă face ravagii în rândul populaţiei Sursa: ambrozia.info
Printr-un demers civic online, se solicită o Hotărâre de Consiliu Local pentru combaterea ambroziei – o plantă puternic alergenă.

O petiţie iniţiată pe www.petitieonline.net cere Primăriei şi Consiliului Local Oradea să ia măsuri pentru stârpirea ambroziei alergene din şi din jurul Oradiei. Se cere o Hotărâre de Consiliu Local pentru combaterea acestei plante alergene care face ravagii în rândul populaţiei. Mii şi mii de orădeni sunt afectaţi în această perioadă, în care ambrozia înfloreşte, alergia la ambrozie având puternice manifestări, de natură să perturbe în mod exponenţial activitatea zilnică a persoanei afectate (mâncărimi acute ale ochilor, în nas sau în gât, lăcrimări abundente, nas înfundat sau cu secreţii constante, tuse persistentă). Redactorul JB a cerut inclusiv primarului Ilie Bolojan să ia măsuri pentru combaterea ambroziei în zona Oradea, acesta dând asigurări că se va adresa Direcţiei Tehnice în acest sens.

Semnal puternic pentru aleşi

Până miercuri, 7 septembrie, la amiază, la doar o zi de la lansarea ei, 270 de persoane semnaseră deja petiţia anti-ambrozie, adresată Consiliului Local Oradea. Spicuim din motivarea iniţierii petiţiei: „În lipsa unor prevederi valabile la nivel naţional, este imperios necesară crearea urgentă a unui cadru legislativ local prin care aceasta planta invaziva şi extrem de dăunătoare sa fie combatuta si, ideal, eradicata. O simpla petiție online nu va rezolva această problemă dar este un început necesar pentru a obține câteva date, empirice ce-i drept, care sa ne ofere o imagine cât mai clară asupra numărului de cetățeni ai orașului Oradea afectați de problemele cauzate de ambrozie.
Pentru că nu s-a facut niciun studiu în domeniul acesta, nu știm acum dacă vorbim despre 1000 de persoane afectate sau despre 25 000 de persoane afectate. În momentul în care Consiliul Local Oradea va ajunge în ipostaza de a vota pentru aprobarea unei astfel de hotărâri, o lista cu semnături va fi un semnal puternic și un argument puternic. Deci este important să semnați și să distribuiți această petiție, bifând toate căsuțele (inclusiv cea cu orașul din care sunteți).

Fara o sustinere publica puternica, fara implicarea voastra, aceasta initiativa va avea soarta oricarei alte initiative: nu va trai suficient pentru a se transforma in realitate.
Petitia online, in sine, nu rezolva problema. Datele obtinute cu ajutorul ei, da”. Petiţia online este intitulată „Petitie pentru adoptarea unei hotarari a Consiliului Local Oradea privind combaterea plantei alergene ambrozia”, putând fi accesată şi semnată la următorul link: https://petitieonline.net/petitie/36205145.

14248806_10210711188286020_105261307_n Harta răspândirii ambroziei în Europa. Vestul României este afectat la maximum Sursa: ambrozia.info ©

 16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor