O problemă de diagnostic a omorât-o

S-a întâmplat exact acum o saptamâna. Un cadru medical ne-a contactat la redactie pentru un anunt de deces. „Oricum, nu se opreste aici si va voi spune dupa ce vom face plângerea la Politie.

Pentru malpraxis – ucidere din culpa”, ne-a spus, plângând, verisoara Danielei Havasi.
Luni, acelasi cadru medical ne-a declarat ca nu are încredere în ancheta demarata la Colegiul Medicilor, dar ca mai spera în investigatiile politistilor.


Dupa o zi de dureri cumplite, sâmbata noaptea, Daniela Havasi (37 ani) a fost dusa în stare de urgenta la Spitalul Judetean, chiar la chirurgul Adrian Maghiar, care i-a fost recomandat de o cunostinta. Calmantele nu au fost însa în masura sa îi aline durerea si luni femeia a murit. Raportul medico-legal (ocluzie intestinala) infirma diagnosticul initial (enterocolita) si cel final, pus de chirurg (pancreatita).

Maghiar: „Daca stiam…”


Chirurgul Adrian Maghiar ne-a sunat ieri la redactie ca sa ne declare urmatoarele: „Îmi pare rau ca mi-a murit o pacienta. A fost un caz cu dificultati, o problema de diagnostic, si eu nu pun bolnavul pe masa de operatie daca nu am certitudini ca trebuie operat. Trebuia sa o deschid. Daca stiam…”, ne-a declarat chirurgul Maghiar.


Doctorul a spus ca în urma cu aproximativ un an, femeia a fost operata de apendicita si ca în ultimele luni ar fi slabit zece kilograme, dar abia sâmbata a resimtit dureri. De asemenea, Maghiar sustine ca nu a reusit „sa interpreteze diagnosticul” prin nici o investigatie medicala (de laborator sau ecografica), dar ca nu e vorba de lipsa de aparate, ci poate de un caz atipic, cu semne clare de pancreatita, si nu de ocluzie intestinala.

Politia ancheteaza


Directorul Spitalului Judetean, dr. Aurel Babes, spune ca stie de caz, dar ca nu a cunoscut nici pacienta si nici n-a vazut fisele ei. „E o ancheta în derulare la Politie, deci asteptam rezultatele”, a spus dr. Babes. Totusi, medicul ne-a declarat ca este posibil sa fi fost vorba de „un abdomen acut mascat”, caz în care semnele ocluziei au fost ascunse, probabil dupa niste pilule de calmare.


Purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie, Alina Popa, ne-a declarat ca pe baza plângerii înaintate de catre sotul victimei, „politistii efectueaza cercetari pentru stabilirea împrejurarilor în care s-a produs decesul femeii”.

Boli confundabile?!


Pancreatita acuta este o inflamatie a pancreasului, cu dureri abdominale, greturi, varsaturi, pâna la dureri intense, care nu cedeaza dupa medicatie, intoleranta la lichide, ameteli, colaps, deces. Pancreatita în forma usoara se poate trata în circa zece zile, în timp ce pancreatita în forma agravanta poate provoca decesul în circa 48 de ore. Rar, în pancreatita poate aparea o pareza intestinala, care poate duce la confuzia bolii cu ocluzia intestinala.


Ocluzia intestinala da dureri difuze, cu greturi si varsaturi, bolnavul nu mai elimina gaze si nici scaun. Ocluzia intestinala poate fi o vreme functionala, caz în care poate fi confundata cu pancreatita.

Otilia Sandor