O seară de Arghezi cu actorul Eugen Ţugulea

De Camelia Busu
Eugen Țugulea
Eugen Țugulea - © FOTO: Remus Toderici
Vocea actorului a fost însoţită de momentele muzicale oferite la instrumente de suflat de către artistul Petrică Popa.

În sunetele taragotului mânuit de artistul Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”, Petrică Popa, actorul Eugen Ţugulea şi-a început marți, în sala Arcadia, călătoria prin versurile lui Tudor Arghezi în spectacolul intitulat „Răzlețe”. „Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte, / Decât un nume adunat pe-o carte…” începe poezia „Testament” a marelui poet. Cu aceste versuri a deschis şi Eugen Ţugulea recitalul, emoţionat ca la o întâlnire cu prieteni dragi, iubitori de poezie.

„Tudor Arghezi, pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, nu ne-a lăsat drept moştenire numele aşezat pe o singură carte, ci pe nu mai puţin de 31 de volume, ca o moştenire pentru cei care vin după el şi care ştiu să preţuiască tot ce a încercat el să scrie”, a spus Eugen Ţugulea. Arghezi a fost contestat de însuşi Iorga, dar apoi a fost acceptat la insistenţele regelui Carol al II-lea. După 23 august, Arghezi a fost negat total pentru că era adeptul scrierilor lui Charles Baudelaire, considerat vulgar. Timpul însă le-a aşezat la locul lor pe toate, poetul a ştiut foarte bine să se şi strecoare – mai povesteşte actorul – ajungând să deţină un premiu Herder, să fie nominalizat – nu de către un român – la premiul Nobel pentru Literatură, sfârşind prin a fi membru al Academiei Române. A fost înmormântat cu onoruri naţionale.

Eugen Ţugulea a considerat că poetul a fost marginalizat în ultima vreme şi de aceea a dorit să realizeze un spectacol cu poezii de Arghezi. Lucru care nu a fost deloc uşor pentru acesta atunci când a trebuit să selecteze vreo 30 de poezii din vasta sa operă, şi să le aşeze într-un anumit fel, subiectiv, fireşte. Şi pentru că ceea ce se scrie, se scrie pentru om şi de multe ori despre om, Eugen Ţugulea a continuat recitalul cu poezia „Omul meu”: „Mi-ai dat un trup şi mie, înalt şi zvelt, de floare. / Ca fragile de fraged, uşure şi plăpînd, / Dar ridicat spre ceruri şi-mpiedicat să zboare / Se leagănă-n călcîie, voind şi încercînd”… S-au ascultat cu emoţie şi „Între două nopţi”, şi „Oseminte pierdute”, „Ce plângi”, „De-a V-aţi Ascuns”, pe sunete de taragot, caval sau ocarină. Cei prezenţi în sala Arcadia s-au bucurat, unii chiar recitând în şoaptă, de ghiduşele versuri din „Greierele”, „Zdreanţă”, „Gura lumii” sau „Bănuţul”.

O oră şi jumătate a trecut pe nesimţite. Aplauzele oferite cu drag de spectatori au răsplătit efortul şi sensibilitatea cu care actorul, ajuns la o frumoasă vârstă de 87 de ani, continuă să ne amintească, cu fiecare spectacol, cât de frumoasă este poezia. Mulţumim, domnule Ţugulea!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !