O treime dintre bucureşteni ar sesiza poliţia în cazul în unei infracţiuni

O treime dintre bucureşteni ar sesiza poliţia în cazul în unei infracţiuni
Doar o treime dintre bucureşteni ar sesiza poliţia în cazul în care ar fi martorii unei infracţiuni, iar cei care ar fi dispuşi să se implice direct într-un conflict au studii superioare şi venituri de peste 3.000 de lei, este concluzia unui sondaj comandat de Poliţia Capitalei.

Studiul realizat în luna iunie a acestui an, pe un eşantion reprezentativ de 396 de persoane, dintre care 54% femei şi 46% bărbaţi, arată că atunci când sunt martori la comiterea unei infracţiuni, doar 33% dintre bucureşteni sesizează poliţia, 30% încearcă să mobilizeze forţele de la Ordinea Publică şi doar 10% dintre ei sunt dispuşi să fie martori.

Potrivit sondajului, principalele motive ale lipsei de implicare a cetăţenilor sunt: frica pentru siguranţa proprie (84%), neîncrederea în promptitudinea agenţilor de ordine (73%), lipsa de fermitate a legii (58%), teama că nimeni nu-i va ajuta (65%) şi teama că nu le estes protejată identitatea (52%).

De asemenea, atunci când se implică, totuşi, într-un incident, bucureştenii intervievaţi se gândesc, în primul rând, că pot deveni şi ei o victimă (31%). Doar 24% dintre ei cred că este o datorie cetăţeanească. Însă, în situaţia în care ar deveni chiar ei victime, oamenii îşi doresc ca ceilalţi să anunţe poliţia (61%) ori ceilalţi să fie martori (30%). Sau ca ceilalţi să prindă infractorul (38%).

Totodată, datele studiului mai relevă că cei care au studii superioare sunt mai dispuşi să se manifeste fizic, în timp ce persoanele care au copii se implică mai mult verbal şi mai puţin fizic. În acelaşi timp, cei cu venituri cuprinse între 500 şi 1.500 de lei sunt mai dispuşi să ajute victima, în timp ce 34% dintre cei cu venituri de peste 3.000 de lei s-ar implica direct, doar 11% dintre respondenţi fiind de acord că trebuie să sesizeze în primul rând poliţia.

Potrivit Poliţiei Capitalei, în primele opt ale anului, patru persoane au fost ucise în stradă ca urmare a bătăilor din trafic, iar 800 de bucureşteni ar fi putut fi martori sau ar fi putut interveni în conflict. De asemenea, s-au mai înregistrat 334 de jafuri stradale de telefoane mobile şi lănţişoare, la care au asistat pasiv 2.672 de potenţiali martori şi 1.046 de furturi din locuinţe, cu 4.184 de potenţiali martori.

În acest context, Poliţia Capitalei a demarat campania “Eu ajut, ajută şi tu!” care se va desfăşura în perioada 15 septembrie -15 mai şi care îşi propune să reactiveze spiritul civic al cetăţenilor. Prima etapă, cuprinsă în intervalul 15 septembrie-31 decembrie, are ca obiectiv conştientizarea cetăţenilor cu privire la paşii pe care trebuie să-i urmeze în calitate de martori ai unei infracţiuni, iar în a doua etapă, cuprinsă între 1 ianuarie -15 mai 2009, se doreşte formarea unei reacţii civice de implicare din partea bucureştenilor.Sursa: NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase