O uriașă Horă a Unirii în Piața Unirii, de Centenar

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
14Comentarii
Hora Unirii Mici 2018
Hora Unirii Mici 2018
Hora Unirii Mici 2018 După ce aniversarea Zilei Naționale de 1 Decembrie fusese organizată în urmă cu două luni în Parcul 1 Decembrie, în jurul Statuii Ostașului Român, de astă dată prefectul de Bihor a avut inspirația de a schimba locația, cu ocazia serbării Unirii Principatelor Române. Au participat câteva sute bune de orădeni.

Ceremonialul a debutat la ora 12, cu slujba Te Deum, continuat cu obișnuitele cuvântări ale prefectului și istoricului “de serviciu”, cu recitalul de cântece patriotice ale Ansamblului “Traian Moșoiu” și depunerile de coroane și flori, unde s-au înscris instituții ale statului, partide politice, școli, diferite ONG-uri și organizații, precum Vatra Românească și Comunitatea Evreilor.

A urmat tradiționala Horă a Unirii, desfășurată în mijlocul pieței, pe un perimetru larg, delimitat de statuia lui Mihai Viteazul, stația de tramvai, Palatul Vulturul Negru și intersecția cu strada Vasile Alecsandri.

Au fost și oficialități care au participat la horă, lângă orădenii veniți să asiste la ceremonial și diferiții cetățeni angajați la instituțiile de stat, ce participaseră deja la depunerile de coroane. Au fost văzuți în horă ministrul Sănătății, Florian Bodog, prefectul Ioan Mihaiu și vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang, șef al PSD Bihor. De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Oradea, Anca Grama, membră în conducerea PNL Bihor. În schimb, primarul Ilie Bolojan și viceprimarii Florin Birta și Mircea Mălan, deși participanți la ceremonie, au preferat să plece din piață decât să se prindă în Hora Unirii. Chit că la depunerea coroanei de către edilii orașului, se auziseră aplauze, chiar dacă destul de timide.

La manifestări nu au fost zăriți reprezentanți ai UDMR. În schimb, au participat episcopul ortodox și cel greco-catolic.

O a doua Horă a Unirii, organizată de studenții orădeni O a doua Horă a Unirii, organizată de studenții orădeni ©

Harta umană a României și Hora Unirii 2

Ulterior, la ora 14, studenții orădeni au organizat în piață o manifestare patriotică inedită. Au format o hartă a României umană, în interiorul căreia s-a desfășurat un drapel uriaș. Ulterior, s-au prins într-o nouă Horă a Unrii, în care au apărut prefectul Mihaiu, liderul PSD, Ioan Mang, dar și viceprimarul Birta, cel care absentase de la prima horă, desfășurată cu o oră mai devreme. Se pare, însă, că tânărul viceprimar a avut mai mult curaj, cu ocazia celei de-a doua “sesiuni”, convocată de… studenți.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor