O victimã a sistemului sanitar?

Rudele unui bolnav de cancer la plãmâni care a murit de accident vascular sunt supãrati foc. Fiul si fiica cred cã Nica Cornel (58 ani) ar mai fi trãit „o sãptãmânã, poate mai mult” dacã Ambulanta ar fi venit mai repede la prima chemare si dacã l-ar fi dus la spital de prima oarã.

Trist dar adevãrat Fiul decedatului, Doru Nica, ne-a relatat cã în dimineata zilei de 8 octombrie, o zi de sâmbãtã, tatãl sãu s-a simtit foarte rãu. ªtiau cu totii cã suferã de cancer la plãmâni si cã inevitabilul se poate produce oricând. Sperau însã ca tragicul eveniment sã se consume cât mai târziu.

Fiica decedatului sustine cã echipajul medical ar fi sosit cu greu dupã primul apel, nu a consultat pacientul cãruia i-ar fi recomandat algocalmin, furazolidon si lichide. Familia ar fi fost sfãtuitã de medicii de la Ambulantã „sã vorbeascã între patru ochi” cu un oncolog, pentru internarea bolnavului. „De ce nu l-au dus de prima oarã, mãcar sã vãd eu cã fac tot ce pot pentru bolnav”, l-a întrebat fiica pe directorul Ambulantei, dr. Tiberiu Bondar.

Fiul decedatului a mers puscã la sectia de oncologie, dar acolo a aflat cã nu se poate interna orice bolnav de cancer, din lipsã de spatiu. Ca sã facã loc bolnavului, familia a fost sfãtuitã sã cheme Ambulanta, pentru cã numai asa ar putea sã îl interneze imediat.

Fiica sustine cã pânã la a doua sosire a echipajului de pe Ambulantã, starea sãnãtãtii tatãlui ei s-a agravat foarte mult. „Am 23 de ani si în casã eram doar cu bunica de 84 de ani. Spuneti, ce puteam eu sã fac altceva decât sã cer ajutor Ambulantei?”.

Fiindcã pacientul intrase în comã, a fost dus de la sectia de oncologie la neurologie si în final a ajuns la Urgente, iar apoi la sectia de reanimare din Spitalul Judetean. Cu toate interventiile, bãrbatul nu si-a mai revenit si a murit duminicã, a doua zi de la internare.

Ce zic doctorii?

Purtãtorul de cuvânt al Spitalului Judetean, dr. Florin Bodog, a confirmat cã Nica Cornel a murit în urma unei come vasculare, dar a precizat cã în cazul metastazelor pot apãrea complicatii de genul „rupturi ale vaselor din creier”.

Directorul Ambulantei, dr. Tiberiu Bondar, a explicat apartinãtorilor cã un om bolnav de cancer nu moare practic de cancer ci din cauza complicatiilor provocate de aceastã boalã cronicã: accident cerebral vascular, infarct, stop cardio-respirator. Mai mult, spune medicul, potrivit unei hotãrâri date de ani de zile de Consiliul European de Resuscitare, „un bolnav în stadiu de ante-fine, nu trebuie resuscitat”, desi medicii nostri încearcã manevre de resuscitare la orice bolnav.

Totusi, directorul Ambulantei a sustinut cã bolnavul a fost consultat; în schimb, doctorul a recunoscut cã subalternii sãi au gresit la prima chemare. „Trebuiau sã-l ia si sã-l ducã” a spus medicul urmasilor lui Nica.

Dr. Bondar a tinut sã explice celor doi copii ai decedatului cã le întelege situatia, cã au dreptate. Medicul a subliniat însã cã Ambulanta este prima verigã la care apeleazã omul, si cã de multe ori se plimbã cu bolnavii prin oras fiindcã spitalele nu îi primesc fie cã nu au loc fie pentru cã „nu sunt cazuri de internare”. Medicul a mai argumentat cã cele zece masini bune din statia judeteanã fac cu greu fatã solicitãrilor si cã pânã la umrã, totul e vorba de bani si de subfinantarea sistemului sanitar.

Apartinãtorii lui Cornel Nica însã nu se pot împãca cu gândul cã în România, oamenii sunt salvati în functie de bani. Argumente ca subfinantarea sistemului sanitar, numãrul redus de paturi în spitale, indicatorii spitalelor care trebuie sã fie buni pentru cã se raporteazã la Minister si nu e bine sã figureze multe decese în unitate, numãr prea mic de medici si masini la Salvare – nu sunt în mãsurã sã le aline durerea si nu sunt pentru ei scuzabile.

Otilia Sandor