OADOR Timisoara sustine stoparea ACTA

De D.S.B.
Reactualizat la:
OADOR Timisoara sustine stoparea ACTA
Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR) Timişoara condamnă ACTA şi trage un semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă în spatele acestei iniţiative.

ACTA, tradus în limba română ca şi acordul comercial de combatere a contrafacerii, este o iniţiativă legislativă care îşi propune să stopeze producerea de bunuri contrafăcute, medicamente generice şi distribuţia de materiale piratate pe internet.

мOrganizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (O.A.D.O.R) condamnă acest tratat şi doreşte sa tragă un semnal de alarmă cu privire la ceea ce se ascunde de fapt în spatele acestei iniţiative, şi anume cenzura, dispariţia internetului aşa cum îl ştim astăzi, îngrădirea grosolană a drepturilor omului. Dacă ACTA este implementat, nu va mai exista intimitatea persoanelor pe internet. Fiecare furnizor de internet va fi obligat să monitorizeze în permanenţă nu numai istoricul de navigare al fiecărui abonat, dar şi conţinutul accesat. Oamenii au un drept de bază când vine vorba de intimitate, iar acest tratat îl încalcă evident. Autorităţile vor avea dreptul să confişte sau să caute fără niciun motiv informaţii în computerele noastre, ipod-uri, telefoane, sau cu alte cuvinte în orice dispozitiv care poate stoca informaţie iar în cazul în care se găsesc materiale interzise, se riscă o amendă usturătoare şi chiar închisoare.Cetăţenii pot fi privaţi de bunuri IT fără explicaţii, doar pentru simplul motiv că această acâţiune face parte din controale de rutină. De asemenea o parte din ACTA precizează că importul anumitor medicamente va fi stopat, ceea ce înseamnă că medicamentele ce ajungeau în lumea a 3-a de la case de binefacere şi oameni cărora le pasă nu vor mai ajunge, acest lucru ducând la pierderea a mii de vieţi omeneşti. «, precizează reprezentanţii OADOR.

De asemenea, acestea spun că «toate negocierile cu privire la ACTA au fost ţinute în secret. Reprezentanţii ţărilor semnatare, inclusiv cei ai României au semnat documentul fără a informa opinia publică.Nimeni nu a cerut părerea celor direct implicaţi, a consumatorilor de internet, a noastră, a celor ce reprezentăm internetul. În România secretul a fost atât de mare, încât până şi premierul de atunci, Emil Boc, când a fost întrebat de un jurnalist despre semnarea tratatului a spus că nu ştie despre ce este vorba. Organizaţia noastră încearcă să atragă atenţia că nu este posibil ca într-o ţară democratică, aşa cum se vrea a fi România, unde numărul utilizatorilor de internet este de aproape 6 milioane, mai mare decât numărul cetăţenilor care au participat la anumite tururi de scrutin, cetăţenii sa nu fie informaţi. Informarea opiniei publice este absolut obligatorie».

Peste tot în lume au loc proteste împotriva ACTA , semnarea de petiţii, publicarea de articole pe bloguri. O.A.D.O.R. salută aceste eforturi şi asigură cetăţenii de tot sprijinul în această încercare de a stopa ACTA. O.A.D.O.R. semnalează de asemenea faptul că ACTA încalcă articolul 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului : “Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare în viaţa sa personală, în familia sa, în domiciliul lui sau în corespondenţa sa, nici la atingeri aduse onoarei şi reputaţiei sale. Orice persoană are dreptul la protecţia legii împotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri”, pe scurt încalcă libertatea cetăţeanului şi circulaţia liberă a informaţiei. „Considerăm că unul dintre cele mai reprezentative articole din textul ACTA care încalcă în mod flagrant drepturi prevăzute în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului,este articolul 12 – măsuri provizorii, ordonanţe prezidenţiale sau alte măsuri urgente. Aceste mijloace legale reprezintă cea mai eficientă modalitate de a cenzura internetul. Ele sunt proceduri judiciare unilaterale – inaudita altera parte (Art. 12, alin. 2)-,ceea ce înseamnă fără ascultarea celeilalte părţi,mai pe scurt încălcarea dreptului la un proces echitabil. O.A.D.O.R. doreşte să clarifice faptul că NU încurajează pirateria sau contrafacerea dar nu poate rămâne indiferentă la încălcarea unor drepturi fundamentale stabilite prin Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi prin Constituţie, şi anume: dreptul la informare, la libera exprimare, dreptul la viaţă privată, dreptul la intimitate, dreptul la un proces echitabil etc. Semnalăm de asemenea că monitorizarea permanentă a utilizatorilor de internet va creşte costurile serviciilor de internet. Susţinerea politică pentru implementarea ACTA a început să scadă în urma protestelor vehemente, unele ţări chiar renunţând. E timpul ca şi România să spună NU ACTA. Haideţi să nu lăsăm guvernele şi marile corporaţii să ne ia şi ultimul lucru rămas liber, internetul», mai afirmă reprezentanţii OADOR.

Citeste si: Timisorenii se pregatesc sa spuna nu tratatului ACTA

Citeste si: Timisorenii au spus un NU hotarat tratatului ACTA0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !