Oameni de cultură, cetățeni de onoare ai Beiușului

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
1Comentariu
Oameni de cultură, cetățeni de onoare ai Beiușului
La 99 de ani de la eliberarea Beiușului, Consiliul local a conferit diploma de cetățean de onoare a Beiușului pro.dr. Nicolae Brânda, poet, scriitor, ziarist, muzeograf, etnograf și dr. Ștefan Ignat, Prim solist al Operei Naționale București, director interimar al instituției pentru contribuția adusă la ridicarea nivelului de cultură muzicală al beiușenilor, prin organizarea unor seri culturale cu muzică cultă la Beiuș.

Personalitate plurivalentă, Nicolae Brânda a devenit cetăţean de onoare al Beiuşului. Un moment aşteptat şi anticipat de mulţi beiuşeni. Fost universitar, jurnalist, scriitor, Nicolae Brânda are un doctorat în sociologie titlu obținut la Universitatea din Cluj-Napoca în anul 2001.

Predispoziție pentru cercetare

”Teza lui Nicolae Brânda este elaborată pe temeliile a cinci discipline:etnografie, mitologie, etnologie, sociologie și antropologie filosofică.Mărturisesc că adevărul lui N. Brânda este foarte bine construit și de mare credibilitate. Este un inventar exhaustiv, fără precedent și fără concurență…este greu de presupus ca cineva să mai poată stărui atât de mult, atât de adânc și să poată să aducă ceva în plus, cât de cât semnificativ despre acest subiect”, consider prof. univ. dr.Achim Mihu, Universitaea Babeș-Bolyai Cluj Napoca.

31091957_10213339205327789_1382680775811399680_n

De numele profesorului Nicolae Brânda se leagă Muzeul din Beiuş.Sub conducerea sa muzeul și-a mărit spațiul expozițional de mai bine de zece ori, avînd la baza expoziții permanente de istorie și de etnografie, dar lăsând spațiu suficientși pentru organizarea a zeci, în timp sute de expoziții temporare de artă, științele naturii etc.Prin acest proces Muzeul din Beiuș a ajuns unul de referință în muzeografia românească, în rezolvările ei zonale.

Patrimoniul muzeului a fost și el îmbogățit de multe ori, prin achiziții și prin voluntariat dar și prin multe donații, reușind să depășească mult vechiul inventar, pentru valorizarea zonei, deși a avut în general avut doi angajați în locul celor cinci-șase necesari. Ca muzeograf și-a dezvoltat și o predispoziție pentru cercetare. Zona Beiușului fiind unică în felul ei pentru un spațiu geografic central-european, nu doar românesc, prin istoria ei, prin specializarea compactă a unor sate pe practicarea anumitor meșteșuguri tradiționale ce valorizau resursele zonei, oferea această șansă.A participat cu multe comunicări la sesiuni științifice locale, județene și naționale sau internaționale.

31092054_10213339205407791_4777357763325984768_n

Marea performanță realizată în acest domeniu al cercetării locale a fost însă, fără îndoială relizarea și publicarea Monografiei ”Beiușul și lumea lui”. Prin cele patru volume masive ale ei, monografia este aproape sigur, cea mai mare monografie zonală din România.S-a pornit de la ideea unei cărți despre Beiuș. Profesorul Gavril Hădăreanu și domnul Ioan Degău i-au solicitat colaborarea în acest sens. A acceptat-o condiționat, să fie coordonatorul științifical cărții, să nu fie doar un volum ci patru și să nu fie doar despre Beiuș, ci despre toată zona aceasta a Bazinului Superior al Crișului Negru, pentru care Beiușul a fost mereu un centru și un corolar.

De aici ”Beiușul și lumea lui” cu cele patru volume ale sale. Evenimentul a prilejuit și două lansări de carte : cea a profesorului Elena Olivia Ojică -”Ecouri dintr-un secol apus” și Viorel Faur: ”Centenarul Unirii. Au fost prelegeri despre contribuția bihorenilor la actul istoric de la 1 Decembrie 1918”, au urmat depuneri de coroane la Monumentul Martirilor. În încheiere, Corul bărbătesc „Beiusensis” a interpretat trei grupaje a câte trei cântece în registru: bisericesc, patriotic, folcloric.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor