Oamenii lor pentru Primărie

1Comentariu
Oamenii lor pentru Primărie
ORADEA – Dincolo de miza postului de primar interimar pentru câteva luni, adevărata luptă pentru Primărie se va da anul viitor, la alegerile locale.

Partidele îşi fac deja socotelile pentru a-şi arvuni postul de primar sau măcar unul de viceprimar. Dacă la scrutinul pentru Primărie din 2004 lucrurile erau relativ clare, primarul Filip fiind greu de bătut, acum lupta se anunţă a fi una deschisă. Filip a ieşit din joc şi alţii se pregătesc să preia rolul de primadonă a politicii şi administraţiei locale.

Luptă fratricidă

În PD lucrurile sunt destul de tulburi. Prezenţa permanentă a lui Filip pe scena politică bihoreană din ultimii şaptesprezece ani a făcut ca PD Bihor să fie asimilat persoanei sale. O dată cu plecarea sa se pune problema noului lider. Lider care va trebui să recâştige Primăria Oradea pentru democraţi. Cine va fi acesta? Cea mai la îndemână soluţie ar fi actualul viceprimar PD, Mihai Groza, care are avantajul faptului că şi-a acumulat până acum o oarecare experienţă administrativă. Totuşi, unii îl consideră pe Groza ca fiind prea moale pentru un lider de partid. Alte nume vehiculate în PD sunt vicepreşedintele CJ, Ştefan Seremi şi Mircea Matei, consilier local PD. Seremi ar fi dorit de o parte dintre pedişti pentru vasta sa experienţă administrativă, el apărând în peisajul politico-administrativ bihorean o dată cu Filip, imediat după Revoluţie. Seremi nu a candidat însă niciodată pentru o funcţie aleasă prin vot direct şi nici nu e la prima tinereţe. Şi nici măcar la a doua… În plus, se spune despre el că ar fi vulnerabil la atacurile venite dinspre inamicii politici.

Şi directorul Spitalului de Copii, dr. Gheorghe Carp, şi-a anunţat intenţia de a-şi încerca norocul la Primărie. Însă e puţin probabil ca doctorul să câştige sprijinul filialei judeţene pentru intenţiile sale.

Soluţia Bolojan

Liberalii bihoreni freamătă la gândul că plecarea lui Filip i-ar putea propulsa la conducerea Primăriei de pe malul Crişului. Cornel Popa nu se sfieşte să spună că doreşte ca PNL să câştige Primăria: „Intenţionăm şi credem că vom reuşi să administrăm noi Oradea, în continuare”, ne-a spus liderul PNL Bihor. Însă ce nu a vrut să ne spună deputatul este cine sunt liberalii la care se gândeşte că ar putea să candideze. „Sunt patru la care mă gândesc”, zice Popa. Şi nimic mai mult. Se ştie însă că şeful PNL Bihor trage de secretarul general al Guvernului, fostul prefect Ilie Bolojan, pentru a accepta nominalizarea sa ca pretendent la Primărie din partea PNL. Însă Bolojan încă ezită. „Subiectul nu e de actualitate acum. Însă e o realitate că mi s-a propus să candidez. Mai discutăm anul viitor”, ne-a declarat Bolojan. Dacă Bolojan refuză, a doua variantă pentru PNL ar fi secretarul de stat Lucia Varga, care în ultima perioadă, mai cu seamă în campania electorală, s-a implicat tot mai mult în problemele ce privesc Oradea şi orădenii.

Rămâne Matei?

PSD are deja un candidat oficial pentru Primăria Oradea: Dan Matei, fostul inspector şcolar şef-adjunct pe timpul guvernării PSD. Rezultatele la europarlamentare au adunat însă nori negri pe cerul social-democrat. În Bihor PSD a obţinut 12,5%, iar în Oradea şi mai puţin: doar 9,4%! Aceste scoruri sunt de natură să tulbure apele în sânul filialei, unii pesedişti vorbind deja despre faptul că Matei ar avea dificultăţi să tragă partidul după el, în sens pozitiv, pentru alegerile locale de la anul. Chestionat pe acest subiect, preşedintele PSD Bihor, Mihai Bar, s-a spălat pe mâini. „Nominalizarea lui Dan Matei a fost o decizie a Biroului Municipal Oradea şi nu am cum să mă suprapun eu peste această decizie”, ne-a spus Bar.

Biro n-are emoţii

La UDMR lucrurile sunt clare. Biro Rozalia are toate atuurile pentru a candida şi în 2008: Uniunea o susţine, are deja o experienţă administrativă consistentă, iar UDMR, folosindu-se şi de imaginea ei, a obţinut un scor bun la alegerile europarlamentare.

În fine, consilierul local Mihai Drecin şi consilierul judeţean Felix Cozma sunt cei doi peremişti ce vor să-şi încerce norocul la Primărie. Rămâne ca partidul să aleagă.

Calin Corpas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor