Oaspete din America la Universitate

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Dezbatere la „Aurel Lazăr”
Dezbatere la „Aurel Lazăr”
Profesorul John Mearsheimer, unul dintre cei mai proeminenți exponenți ai Școlii Americane de Relații Internaționale, a devenit DHC al Universității Oradea.

Universitatea din Oradea l-a avut, joi, oaspete pe profesorul John Mearsheimer, unul dintre cei mai proeminenți exponenți ai Școlii Americane de Relații Internaționale – în special al curentului realist.

Dascălul a venit la Oradea, la invitația Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării al Universității din Oradea.

În cadrul unei ceremonii desfășurate în Aula Magna a UO, în prezența oficialităților, a dăscălilor și a studenților, profesorului John Mearsheimer i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Deși nu a vizitat țara noastră până în prezent, dascălul este foarte cunoscut în mediul academic din domeniul Relațiilor internaționale și Științelor politice, prin teoria realismului ofensiv.

Conform acestei teorii, stabilitatea și dinamica sistemului internațional reprezintă rezultatul interacțiunii marilor puteri, al capabilităților și intereselor acestora.

Profesorul John Mearsheimer, care este, din anul 2003, membru al Academiei Americane de Artă și Știință, este cunoscut publicului interesat de politica internațională de la noi prin intermediul cărților „Tragedia Politicii de Forţă” și „De ce mint liderii lumii? Adevărul despre minciunile din politica internaţională”, traduse și în limba română.

Dezbatere

„Profesorul John Mearsheimer este o personalitate foarte căutată pentru opiniile sale nu numai în mediile universitare din toată lumea (SUA, Marea Britanie, Australia și China), dar și de către practicienii din domeniul politic, îndeosebi din zona administrațiilor republicane, cum a fost cea a președintelui George W. Bush, sau actuala administrație de la Casa Albă”, a spus prof. Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

Joi după-amiază, orădenii interesați să-l întâlnească pe oaspetele american au participat la o dezbatere la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”. În cadrul acesteia, dascăli și cercetători în Relații Internaționale, Științe Politice și Afaceri Internaționale – din Marea Britanie, Rusia, Ungaria și România (Cluj-Napoca, Craiova, Iași și Oradea) – au discutat și i-au adresat întrebări profesorului John Mearsheimer cu privire la teme fierbinți ale lumii actuale: eșecul liberalismului hegemonic în relațiile internaționale, situația din Orientul Mijlociu, relațiile SUA cu China, India și Rusia, relațiile transatlantice, criza ucraineană și, nu în ultimul rând, recentele evoluții din problematica armelor nucleare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !