Oaspeti de la Comisia Europeana la Oradea

De Dan Birta
Reprezentanţii CE la Oradea
Reprezentanţii CE la Oradea
Oradea este în aceste zile gazda unor oficiali europeni.

Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea găzduieşte în 23 şi 24 octombrie lucrările Comitetului de Monitorizare al Programului Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013, la care este prezentă şi Angela Martinez – Sarasola, şefa Unităţii pentru România din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politică Regională a Comisiei Europene), prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României pe Lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles.

Program

În cadrul manifestării se va discuta despre măsurile întreprinse pentru accelerarea implementării Programului Operaţional Regional (POR) şi se va face o analiză a gradului de absorbţie a fondurilor europene, dar se vor face şi previziuni financiare. Din partea Guvernului a fost prezent Marcel Boloş, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În cele două zile ale desfăşurării comitetului se vor mai prezenta detalii privind implementarea celor şase axe prioritare. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi vizitate proiectele: Reabilitarea şi extinderea imobilului situat în strada Louis Pasteur nr. 42, pentru obiectivul Centrul de zi Iedera pentru copiii cu sindromul Down, Oradea; Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic: Cetatea Oradea, complex turistic european, Oradea şi Crearea unei infrastructuri de afaceri în municipiul Oradea şi asigurrarea cu utilităţi publice a Prcului industrial Eurobusiness Oradea.

La începutul lunii septembrie 2012, Angela Martinez-Sarasola declara, potrivit Mediafax, că este preocupată din cauza nivelului deosebit de scăzut al gradului de absobţie a fondurilor europene, mai ales că distanţa dintre România şi celelalte state europene s-a mărit considerabil în ultima perioadă. În acest context, reprezentantul CE a apreciat că „riscul dezangajării automate a unor fonduri europene a crescut vizibil”. Aceasta a recomandat ca partea română să aibă pregătite cât mai multe cerereri de plată şi să le transmită Comisiei înainte de sfârşitul anului.

Gabriel Friptu, directorul Autorităţii de Management al POR a declarat în deschiderea evenimentului că situaţia este în grafic în ceea ce priveşte Proiectele REGIO. „Mesajele sunt mai bine adresate către cetăţeni în ideea în care se arată cum s-au cheltuit aceste fonduri”, a explicat Friptu. Acesta a arătat ce s-a făcut cu aceşti bani pentru dezvoltarea comunităţilor. „Impactul asupra comunităţii este mult mai ţintit. 90% din aceşti bani sunt folosiţi pentru proiecte comunitare: spitale, utilităţi, etc şi în mai mică măsură pentru proiecte de afaceri”, a subliniat directorul AM POR.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !