Oaspeţi din Italia şi Germania, la Filarmonică

De Camelia Busu
Roman Kim si Andrea Barizza
Roman Kim si Andrea Barizza - © FOTO: Ira Weinrauch si FOTO: Alessandro Corio
De la ora 19 veţi putea asculta, în sala „Enescu-Bartók”, compoziţii de Rossini, Paganini şi Brahms.

Concertul de joi, 10 mai, de la Filarmonică îi are ca oaspeţi pe dirijorul Andrea Barizza din Italia şi pe violonistul Roman Kim, din Germania. În această seară melomanii vor putea asculta trei compoziţii de mare frumusețe, după cum explică directorul artistic Vasile Foica.

Programul va începe cu uvertura „Italianca în Alger” de Gioachino Rossini (1792—1868). „Uvertura abundă în prospeţime, lumină şi virtuozitate de bun gust, bineînţeles nu lipsesc pe parcurs nici gradările tipice în spirit rossinian”, spune directorul artistic. Se va continua cu „Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major” de Niccolò Paganini (1782–1840).

„Fenomenul Paganini poate fi considerat unul dintre puţinele apariţii miraculoase din istoria muzicii. Meteor romantic de neobişnuită grandoare, ivit pe neaşteptate, a fascinat publicul Europei întregi prin concertele sale. Personalitate dotată cu o extraordinară putere de sinteză, a reunit într-un tot poetic-artistic, compozitorul genial şi interpretul virtuoz. Concertul poartă în totalitate aceste trăsături de virtuozitate şi tehnică splendidă a partidei solo”, punctează Vasile Foica. Seara se va încheia cu „Simfonia a II-a în Re major, op. 7” de Johannes Brahms.

Andrea Barizza a absolvit Conservatorul de Muzică „Giacomo Puccini” din La Spezia, secția pian. A urmat studii de dirijat de orchestră la Universitatea de Muzică „Carl Maria von Weber” din Dresda, sub îndrumarea profesorilor Christian Kluttig și Steffen Leissner. A participat la numeroase masterclass-uri susținute de maeștri Piero Bellugi (Florența) și Vladimir Jurovskij (Berlin). În 2015 obține premiul II la Concursul de Dirijat al Universității Centrale Germane. A fost asistentul dirijorului de cor al Filarmonicii din Dresda, corepetitor al Landesbühne Sachsen, iar în 2016 a fost asistent și corepetitor la Opereta de Stat din Dresda. În prezent Andrea Barizza este asistent al dirijorului Michale Sanderling la Filarmonica din Dresda.

Roman Kim a făcut mai întâi senzaţie în mediul online prin video-urile postate pe YouTube, vizualizate de mii de persoane. Unul din cei mai captivanţi solişti ai generaţiei tinere, a fost aclamat în săli mari de concert, precum: Filarmonica din Köln, Laeiszhalle din Hamburg, NDR Sinfonieorchester, Staatskapelle Halle, Fondazione lirico sinfonica Petruzzelli și Orchestra Simfonică din Moscova. În 2012 a câştigat Marele Premiu al Concursului Internațional „Valsesia Musica”, Ediția a 28-a.

După obținerea premiul I la Concursul Internațional din Köln debutează ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din Köln.Roman Kim cântă pe o vioară „Superior” Alexander Hazin.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !