Obiceiuri Pascale la Muzeul Tarii Crisurilor Oradea

Obiceiuri Pascale la Muzeul Tarii Crisurilor Oradea
Expoziţia de ouă încondeiate şi prezentarea de obiceiuri tradiţionale are loc la Muzeul din Oradea în perioada 29 Martie – 12 Mai.

În prima sală se prezintă perioada cuprinsă între Săptămâna Mare şi Paştele Morţilor prin icoane din secolele XVIII, XIX, ce au ca ilustraţii Cina cea de Taină, momentul răstignirii, al înmormântării şi al înălţării. Aflându-se în parteneriat cu Episcopia Romano Catolică, muzeul ilustrează şi obiceiurile catolice, lumânările tradiţionale de paşte şi sfinţirea mâncării, alături de ouăle reprezentative pentru fiecare parte a ţării. În centrul expoziţiei regăsim oul, care este nu numai un simbol al morţii şi al învierii, cât şi al sacrificiului suprem prin culoarea sa roşie. Cele mai vechi datează din anii 1915 şi 1936, expoziţia conţinând în jur de 1500 de ouă aduse din diferite părţi ale ţării, cum ar fi Bucovina, Oltenia, Târgul Mureş şi zona Branului, diferenţiindu-se prin culorile şi modele create în funcţie de regiunile din care provin. De asemenea şi tehnicile folosite variază în funcţie de locaţie. Tehnica clasică de încondeiere cu ceară de albine este cea mai folosită, fiind numită şi tehnica de cruţare a culorilor, însă şi tehnicile de învelire în ceapă şi mai apoi în ciorapi sunt folosite la fel de des în alte părţi. Ouăle ies în evidenţă prin diversitatea cromatică şi motivele folosite sub formă de flori, modele tradiţionale, sau chiar picturi. Muzeul Ţării Crişurilor Oradea vă aşteaptă la această expoziţie culturală pentru a afla mai multe de datiniile pascale nu numai din Bihor, dar şi din alte oraşe în care s-a păstrat tradiţia.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !