Obiecte de mii de euro in Balcescu

4Comentarii
Obiecte de mii de euro in Balcescu
Carţi bisericeşti de la 1700, porţelanuri, statuete, tablouri au fost expuse la târg.

Colecţionarii din vestul ţării şi din Ungaria au participat la un târgul de antichităţi din Parcul Bălcescu. Manisfetarea se află la prima ediţie. Aproximativ 20 de colecţionari au adus la târg mii de obiecte spre bucuria amatorilor şi iubitorilor de artă din Oradea. Printre cei care au achiziţionat anticităţi s-a aflat şi viceprimarul Rozalia Biro, dar interesat de unele obiecte a părut şi fostul director al Biblitecii Judeţene Gheorghe Şincai, poetul Traian Ştef.

De la 100 de euro

„Câteodată am ajuns să regret că am devenit colecţionar, fiindcă antichităţile nu sunt iubite aşa cum ar trebui, iar cei care le iubesc nu au bani să le cumpere. Dar noi sunem iubitori de frumos şi mergem mai departe. Cum am început eu să colecţionez? Este o poveste atât de lungă. Am crescut într-un astfel de mediu, ce-i drept mai mult rustic decât nobil, în mijlocul unor obiecte frumoase. De 20 de ani sunt negustor de artă, singurul magazin de antichităţi din Baia Mare este al meu.La această ediţie a târgului, am adus obiecte mai mult simbolice, nu poţi aduce să expui în aer liber obiecte foarte scumpe. Sunt tablouri care aparţin şcolii de pictură din Baia Mare. Şcoală care are peste 1.000 de pictori.Tablourile sunt de la 100 de euro în sus, în funcţie de cât a fost de pomovat pictorul, cât a lucrat de bine, plus că sunt criterii stabilite de piaţă. Sunt şi pictori în viaţă care se vând foarte scump”, povesteşte Gheorghe Lăpuşean din Baia Mare.

Colecţionarul băimărean evită să spună însă care este cea mai valoroasă piesă care i-a trecut prin mână.„Piesele serioase sunt în colecţiile personale. Apoi eu sunt şi sentimental. Dar piesele cu adevărat serioase se vând în licitaţii. Şi pot să spun că am făcut multe colecţii pentru mulţi cunoscători care au mizat pe mine”, a adăugat anticarul băimărean.Două sfeşnice de porţelan montură în bronz, în stil baroc costau 800 lei negociabil.

Un tablou cu flori, aparţinând unei pictoriţe din şcoala băimăreană costau 400 de euro. Iubitorii de artă care au dorit să-l achiziţioneze au cerut mai multe detalii despre tablou, interesându-se inclusiv dacă are certificat.„Trebuie să vii şi pregătit să cumperi atunci când îţi doreşti ceva. Uneori sunt gata să explic tot, indiferent de poziţia clientului, alteori dacă simt că omul vrea doar un dialog în contradictoriu, nu intru în detalii”, spune Gheorghe Lăpuşean. Întrebat de ce tabloul cu flori e mai scump decât celelelalte, negustorul de artă a început să dea detalii despre pictor. A spus că rama poate să urce sau să scadă valoarea tabloului.

Printre obiectele expuse de băimărean se remarcă şi o statuetă din bronz din perioada interbelică, care chiar dacă nu era semnată e de efect. „După aspectul costumaţiei jocheului, cred că e din perioada în care au început să apără concursurile călare. Poate fi expusă într-un mediu care are tangenţă cu acest sport, dar şi într-un birou”, a adăugat anticarul.

V.B.

Urmatorul targ, în septembrie

Urmatorul targ, în septembrie4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor