Obiecte decorative de la deținuți

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
Obiecte decorative de la deținuți
Dacă e sărbătoare, la Penitenciarul Oradea se testează abilităţile, aptitudinile şi interesele deținuților, mulți dintre ei descoperindu-și sau dezvoltându-și în timpul detenției talente artistice.

Așa se face că, vineri, 29 aprilie, a avut loc o expoziţie de obiecte decorative pascale confecţionate de 10 persoane persoane private de libertate în cadrul atelierului de hobby. Obiectele au fost admirate de angajaţii penitenciarului, colaboratori ai Penitenciarului Oradea care activează în domeniul reintegrării sociale, Uniunea Femeilor Bihor și cadre didactice care participă la procesul de şcolarizare din penitenciar.

În același timp, tot în cinstea sărbătorii pascale, în cadrul acţiunii caritabile „Şi noi putem fi buni”, au fost organizate şi desfăşurate mai multe activităţi pentru implicarea, sensibilizarea şi responsabilizarea deţinuţilor, prin valorificarea abilităţilor, aptitudinilor şi intereselor lor, bineînteles cu suport din partea voluntarilor instituţiilor şi fundaţiilor partenere în cadrul acestui proiect.

Tot acum, pentru că au avut o conduită exemplara pe parcursul detenţiei, cinci deţinuţi beneficiază de permisiunea ieșirii din penitenciar pentru 1-5 zile.

De menționat că în aceste zile de sărbatoare, persoanele private de libertate pot primi prin intermediul sectorului vizită alimente tradiţionale (ouă vopsite, cozonac, friptură de miel, pască).

În același timp, la capela unităţii se desfăşoară slujbele specifice Sărbătorilor Pascale, preotul capelan. Lele Dan, organizând cu deţinuţii o serie de concursuri tematice „Despre Patimile, Răstignirea, Moartea şi Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”. Prin intermediul televiziunii cu circuit închis sunt difuzate în această perioadă și materiale informative despre semnificaţia Sărbătorii Paştelui, tradiţii şi obiceiuri, dar şi Sfânta Liturghie a Învierii Domnului. Totodată, reprezentanţi ai cultelor religioase, care desfăşoară activităţi în penitenciar, şi-au planificat pentru această săptămână o serie de acţiuni specifice fiecărui cult, dedicate marii sărbători.

Aceste activităţi au menirea de promovare, respectare şi transmitere a tradiţiilor spirituale în rândul deţinuţilor custodiaţi de Penitenciarul Oradea şi se încadrează în Proiectul „Sărbătorile Pascale” iniţiat în tot sistemul penitenciar.

Special, la Penitenciar

Activităţile derulate în cadrul proiectului de Paşti au fost:

1. Acţiune caritabilă –renunţarea de către deţinuţii repartizaţi în regim deschis la micul dejun – vineri, 29 aprilie a.c., produse care au fost oferite in beneficiul Căminului de Batrâni Dumbrava – judeţul Bihor;

2.Activitate de decorare de către deţinuţi a ouălor de Paşti, ouă care au fost joi, 28 aprilie a.c. oferite persoanelor vârstnice internate în cadrul Fundaţiilor „Consistoria Efrem Beniamin” şi „Sf. Mihail”, din Oradea;

3.Activitate socială „Sărbători cu tata” – prin organizarea de întâlniri atât între deţinuţi şi copiii aflaţi în sistem de protecţie şi în familii, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti cât şi între tinerii aflaţi în penitenciar şi familiile acestora.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !