Obiectele de unică folosinţă din plastic vor fi interzise

De Simona Drimbău
3Comentarii
Obiectele de unică folosinţă din plastic vor fi interzise
În anul 2021 pe întreg teritoriul Uniunii Europene vor fi interzise obiectele de unică folosinţă din pastic. Plasticele reprezintă peste 70% din deşeurile marine.

Astfel, nu vor mai putea fi produse şi folosite paharele, farfuriile, tacâmurile, paiele pentru băuturi şi chiar beţişoarele de urechi dacă sunt din plastic.

Pe lista obiectelor interzise se mai află pungile şi recipientele pentru alimente, nu şi PET-uri. Pentru aceasză categorie a fost fixat un nou obiectiv de reciclare. Astfel, statele membre vor trebui să colecteze 90% din recipientele pentru băuturi, până în 2029.

Interzise

Tacâmuri din plastic de unică folosință, farfurii din plastic de unică folosință, paie din plastic, bețișoare de urechi din plastic, bețișoare din plastic pentru baloane, produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat nu vor mai exista pe piaţă.

„Statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 și un obiectiv de 25% de conținut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, ce va crește până la 30% în 2030. Mai mult, textul consolidează principiul poluatorul plătește, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor.

Acest concept se va aplica și în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape. Reglementările prevăd de asemenea obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de țigări de plastic, precum și a paharelor de plastic sau a șervețelelor umede”, se noteaza în raport.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor