Obligati sa declare locurile de munca vacante

De Simona Albinaru
Locuri de muncă mai puţine
Locuri de muncă mai puţine
Angajatorii trebuie să anunţe la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) locurile de muncă vacante. În caz contrar, aceştia riscă amenzi considerabile.

Astfel, conform art. 10 din Legea 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul, toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora.

Prin locuri de muncă vacante se înţelege locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă, precum şi locurile de muncă nou create.

Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 – 5.000 lei.

În prezent, în baza de date a AJOFM, sunt înregistrate ca fiind vacante 188 de locuri de muncă, în scădere faţă de lunile precedente. „Această scădere nu se înregistrază neapărat din cauza neanunţării locurilor de muncă vacante de către angajatori. În medie sunt înregistrate circa 300 de locuri de muncă vacante, dar ca în fiecare an în luna august se înregistează o scădere din cauza concediilor”, a precizat Daciana Nica, directorul adjunct al AJOFM Bihor.

Amenzi până la 10.000 lei

Conform aceleaşi legi, angajatorii care au încadrat în muncă persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj, au obligaţia de a anunţa în termen de trei zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi.

Neînştiinţarea constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 – 10.000 lei.

La sfârşitul lunii iulie, în judeţul Bihor erau înregistaţi 10.512 de şomeri dintre care 3.532 indemnizaţi şi 6.980 neindemnizaţi. Rata şomajului fiind de 3,72%.

Concedierile colective nu se vor opri în perioada următoare. Astfel, pentru lunile august septembrie, şase firme au anunţat la AJOFM intenţia de a concedia colectiv 839 de persoane.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !