Obligaţii fiscale pentru chirii

Obligaţii fiscale pentru chirii
DEVA – Persoanele fizice care realizează venituri din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere sau subînchiriere, la sfârşitul anului 2007, trebuie să stabilească venitul net pentru anul 2008 în sistem real.

Venitul net impozabil se stabileşte ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile aferente acestor venituri realizate la nivelul tuturor contractelor de închiriere sau subînchiriere aflate în derulare în anul 2008.
În cursul anului, persoanele fizice care realizează venituri din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere sau subînchiriere efectuează plăţi anticipate trimestriale, în cotă de 16%, stabilite de organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul, pe baza formularului 220 „Declaraţie privind venitul estimat”, depusă până la data de 15 ianuarie a anului de impunere. Termenul-limită pentru plăţile anticipate de impozit este 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
Documentul principal pe baza căruia se ţine evidenţa veniturilor şi cheltuielilor este Registrul jurnal de încasări şi plăţi.
Venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate ca urmare a derulării contractelor de închiriere sau echivalentul în lei al veniturilor în natură. Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor care, conform dispoziţiilor legale, erau în sarcina proprietarului, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă (exemple: modernizări, reparaţii, înlocuirea unor componente importante etc).


Evidenţa contabilă în partidă simplă a cheltuielilor se ţine pe feluri de cheltuieli, în funcţie de natura lor (exemplu: cheltuieli cu reparaţii, zugrăveli exterioare, cheltuieli cu instalaţii electrice, termice, canalizare etc).
În cazul în care la sfârşitul anului fiscal nu mai sunt îndeplinite condiţiile referitoare la derularea unui număr mai mare de 5 contracte, începând cu anul fiscal următor persoanele fizice determină şi declară venitul net realizat din închiriere sau subînchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

 

Grigore Roibu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !