Obligativitatea înregistrării declarațiilor luate în cursul urmăririi penale

1Comentariu
Răzvan Doseanu, avocat coordonator al Societății profesionale de avocați DOSEANU&ASOCIAȚII
Răzvan Doseanu, avocat coordonator al Societății profesionale de avocați DOSEANU&ASOCIAȚII
Conform dispozițiilor articolului 110 alineat 5 Cod procedură penală, < În cursul urmăririi penale, audierea suspectului sau inculpatului se înregistrează cu mijloace tehnice audio sau audiovideo.

Atunci când înregistrarea nu este posibilă, acest lucru se consemnează în declarația suspectului sau inculpatului, cu indicarea concretă a motivului pentru care înregistrarea nu a fost posibilă>. Aceste dispoziții se aplică în mod similar în cazul audierii persoanei vătămate, părții civile, părții responsabile civilmente și martorilor.

În practică, organele de urmărire penală nu înregistrează aproape niciodată declarațiile luate în cursul urmăririi penale, invocând formal că <înregistrarea declarațiilor nu este posibilă ca urmare a lipsei mijloacelor audio sau audiovideo de înregistrare>.
Evident că astăzi aproape toată lumea dispune cel puțin de un telefon mobil cu o simplă funcție de înregistrare, astfel că un astfel de pretext nu ar putea să fie primit.

Toate persoanele ar trebui să solicite în mod expres înregistrarea declarațiillor luate în cursul urmăririi penale de către polițist sau de către procuror. Avantajul ar fi atât pentru persoana care dă declarație, dar și pentru toate celelalte părți din dosar și inclusiv pentru organele de urmărire penală, evitându-se situația schimbării conținutului declarațiilor ulterior sub diferite pretexte. În situația înregistrării se va putea lesne verifica dacă este redat exact ce relatează persoana audiată , dacă se sugerează vreun răspuns sau dacă se execrită presiuni de orice fel .
Înregistrarea ar trebui să fie începută încă din momentul incipient al intrării persoanei în camera în care se face audierea pentru a surprinde toate discuțiile prealabile și o eventuală pregătire a declarației anterior luării declarației efectiv. Înregistrarea ar trebui finalizată după consemnarea în scris a acesteia și semnarea declarației.

Consider că nerespectarea obligației legale de înregistrare a declarațiilor în cursul urmăririi penale duce la nulitatea acestor declarații, putându-se solicita și obține excluderea acestora în procedura de cameră preliminară.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor