Observatori la bac

Observatori la bac
La finele săptămânii trecute, directorii de licee din judeţ au fost avertizaţi să „nu se schimbe ierarhiile la bac”. Asta recunoaşte directorul Grupului Şcolar „Octavian Goga” din Marghita, Corneliu Vărşendan. În timp ce capii Inspectoratului Şcolar se fac că plouă.

Departe de urechile presei şi cu discreţie, în spatele uşilor închise, directorii de licee „au fost atenţionaţi în legătură cu corectitudinea desfăşurării examenului de bacalaureat. S-a accentuat asupra unui detaliu cu care sunt absolut de acord: să nu schimbe ierarhiile pregătirilor şi acumulărilor de cunoştinţe printre elevi. Dar nu cred că asta se va putea rezolva sută la sută. Doar o diminuare pe ici, pe colo”, mărturiseşte directorul Corneliu Vărşendan.

Reclamaţii

Ce vorbeşte de ani de zile tot târgul a aflat şi conducerea judeţului. Ofensiva conducerii Prefecturii în liceele din Bihor a pornit după ce, în prima fază, au venit informaţii conform cărora este mare bătălie pentru ocuparea poziţiilor în comisiile de examinare.

„Şi nu era vorba de miza celor cinci milioane de lei primiţi pentru prestaţia din cadrul comisiei, ci pentru TVA (adică pentru banii pe care profesorii îi primesc din cotizaţiile elevilor – n.r.)”, spun surse din cadrul Prefecturii. La nivelul conducerii judeţului există informaţii că membrii comisiilor de evaluare au primit ca stimulente chiar aparate electrocasnice.

Alte informaţii care au ajuns la Prefectură dezvăluiau faptul că, prin filiera Inspectoratului Şcolar Bihor, via profesori, vin prin fax soluţiile subiectelor. Acestea sunt distribuite apoi elevilor. Acest sistem a creat o falsă promovabilitate de 97% la bacalaureat în judeţ. Şi aşa apar situaţii, „schimbări de ierarhii”, astfel încât elevii care au avut note de 4-5 tot anul obţin la bacalaureat 9,50, în timp ce un elev de 9-10 obţine o notă mai mică. Un asemenea caz a fost înregistrat la Aleşd.


„De mine se feresc”

Directorul Grupului Şcolar „Octavian Goga” spune că „noi, directorii de licee, nu suntem membri în comisii, nu avem atribuţii în organizarea bacalaureatului. Totul depinde de conştiinţa comisiilor, a secretarului şi a supraveghetorilor, până la urmă. Şi la acest capitol e clar că nu stăm bine. Eu am spus de la bun început să nu se colecteze banii prin şcoală.

Am prelucrat această problemă în faţa Consiliului profesoral, al Comisiei diriginţilor, în şedinţele cu părinţii. Unii au înţeles, alţii s-au uitat la mine ca şi cum aş fi de pe altă planetă”, spune directorul Corneliu Vărşendan. În opinia sa, banii pe care îi iau, oficial, membrii comisiei ar trebui să fie singurii.

Preşedintele comisiei, care este profesor universitar, primeşte 7 milioane de lei, vicepreşedintele 6 milioane de lei, iar evaluatorii 50.000 pentru fiecare lucrare corectată, deci aproximativ 5 milioane de lei. „Ştiu că se mai dau pe ici pe colo mici ajutoare, o apă, o cafea, un sandviş. Dar adevărul e că de mine se feresc”, a adăugat Corneliu Vărşendan.

Zece catolici

Directorul liceului din Marghita recunoaşte că prefectul i-a avertizat pe directori că „va trimite zece catolici – ca să reproduc exact cum a spus prefectul – pe post de observatori. Din asta, eu am înţeles că vor fi observatori mai catolici decât papa de la Roma”.

Ca să poată pătrunde în şcoli, observatorii trebuie să primească acreditări din partea Comisiei naţionale de bacalaureat sau din partea Comisiei Judeţene de Bacalaureat. 352 de elevi dau în acest an bacalaureatul la Marghita.

Prefectul este conştient că, prin acţiunea pe care a ordonat-o, Bihorul ar putea deveni codaş la capitolul promovabilitate. Dar acţiunea de azi este una din ciclul „împotriva sistemului”, şi nu a elevilor sau a profesorilor.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !