Obsesii in sunet de Stradivarius, cu Alexandru Tomescu, la Timisoara

Reactualizat la:
Foto © fotosen.ro
Foto © fotosen.ro
Alexandru Tomescu a adus la Timişoara Obsesii cu sunet de Stradivarius, compuse de Eugene Ysaye şi dansate de Ana Pepine şi Paul Cimpoieru. Melomanii au avut luni seara privilegiul de a asista la unul dintre cele mai frumoase spectacole ale carismaticului muzician deţinător al celei mai preţioase viori din patrimoniul românesc.

Alexandru Tomescu nu abdică de la…obsesia că vioara Stradivarius Elder- Voicu trebuie „împărţită” cu tot poporul român şi îşi continuă, cu o admirabilă tenacitate, turneele naţionale. Timişoara s-a aflat pe itinerariul celui mai nou proiect artistic al său, „Stradivarius. Obsesii”, însă promovarea dezordonată, abulică, a evenimentului în plan local a făcut ca sala Capitol să fie luni, 14 mai 2012, pe jumătate goală.

Jumătatea plină a sălii s-a bucurat însă de un spectacol obsesiv, de o fineţe rarisimă. Muzica misterioasa, hieratica, filigranată a celor şase Sonate pentru vioară solo compuse de Eugene Ysaye pentru prietenii săi Jozsef Szigeti, Jacques Thibaud, George Enescu, Fritz Kreisler Mathieu Crickboom si Manuel Quiroga (ale căror portrete apar “înrămate” în proiecţiile spectacolului) a găsit în Alexandru Tomescu un interpret de virtuozitate desăvârşită şi copleşitoare pasiune. Coregrafia impresionistă translează, în tuşe pline de vivacitate, partitura muzicală: o femeie-vioară sau, alteori, o femeie în vioară (efect realizat printr-un graţios dans al umbrelor), trupuri-note pe portativ, pasionale izbucniri de sentimente, reverii amărui par a se materializa halucinant chiar din vârful arcuşului înspre scena pe care Ana Pepine şi Paul Cimpoieru dansează. Chiar şi bis-ul serii a fost. cu o teatralitate debordând de umor, regizat în spirit, căci actorii joacă, întru încântarea “surselor de inspiraţie”, tipologiile contemporane ale cuplului de spectatori, între care nu lipsesc snobii cu atitudini ţepene, vorbitorii la celulare şi adolescenţii cu căşti în urechi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !