Şocat de propria ţară

6Comentarii
Şocat de propria ţară
DEVA - Revenit în ţară, după 17 ani petrecuţi în Anglia, deveanul Talmaţchi Gabriel a fost şocat de ceea ce a văzut şi a simţit pe parcursul celor 20 de zile petrecute în România.

Deşi, urmărea zilnic canalele de televiziune româneşti, transmise în Anglia şi credea că este la curent cu situaţia din ţară, contactul direct cu realităţile din România l-a determinat să se întoarcă în Anglia înainte cu zece zile de terminarea concediului de odihnă .”Întotdeauna am visat la această clipă, dar niciodată nu mi-am imaginat că, după 17 ani, ţara în care m-am născut îmi va produce atâta dezamăgire” a declarat hunedoreanul Gabriel.

În 1990 după revoluţie, deveanul Talmaţchi Gabriel împlinea 18 ani. Ideea că poate avea un paşaport care îi conferă posibilitatea să îşi facă viitorul în altă ţară începea să prindă contur în mintea lui.” Eram un copil atunci când am hotărît că vreau să plec în Anglia, şi nimeni din familie nu a putut să mă oprească” povesteşte Gabriel.

 
După 17 ani petrecuţi în Anglia, Gabriel a hotărît că este timpul ca următorul concediu să îl petreacă cu familia în România. O idee care s-a dovedit a fi un coşmar. „Încă de la intrarea în ţară, am început să am o senzaţie ciudată. Drumul pe care l-am parcurs de la vamă şi până la Deva pur şi simplu m-a îngrozit. Mi-a fost frică pentru siguranţa familiei mele. Nu credeam că mai există, într-o ţară, posibilitatea să parcurgi sute de kilometri pe un drum cu o singură bandă pe sensul de mers. Depăşirile riscante pe care ceilalţi participanţi la trafic le făceau m-au determinat, de multe ori, să trag maşina pe dreapta.” spune Gabriel.


Pentru că era în ajunul sărbătorilor, cumpărăturile de sfârşit de an erau cel mai bun prilej pentru o plimbare la magazinele din oraş. Preţurile pe care acestea le afişau au fost pentru Gabriel incredibile. Şi asta deoarece majoritatea produselor sunt cu mult mai scumpe decât în Anglia iar serviciile lasă foarte mult de dorit.


“Cumpărăturile de sărbători le-am făcut la un hypermarket din oraş şi pentru patru plase cu alimente am plătit peste 200 euro. Dacă mă duceam cu banii ăştia la un magazin din Anglia nu cred că aveam loc să pun marfa cumpărată într-o maşină. În general, cumpărăturile în Anglia le fac la sfârşit de săptămînă şi cu 30 de lire sterline mă aprovizionez cu tot ce am nevoie pentru şapte zile”, afirmă hunedoreanul.


Gabriel locuieşte la aproximativ 30 de kilometri de Londra, comunitatea în care trăieşte fiind foarte unită. Ideea că pe scara unui bloc oamenii abia dacă îşi aruncă două trei vorbe în treacăt, se ignoră, sau pur şi simplu se urăsc nu a putut fi înţeleasă sub nici o formă de către acesta.
„În localitatea în care trăiesc, o singură familie este din România, restul fiind englezi. Orice problemă care intervine la oricare din aceste familii şi poate fi rezolvată cu ajutorul celorlalţi are tot sprijinul comunităţii”, povesteşte Gabriel.
Faptul că are o fetiţă de cinci ani nu reprezintă o povară pentru acesta. Grija statului pentru copii şi viitorul acestora este deosebită. Dacă pentru noi laptele şi cornul reprezintă sprijinul pe care statul îl acordă celor care urmează o şcoală, în Anglia este cu totul invers.
„Abia aştept ca fetiţa să înceapă şcoala. Singura mea grijă o să fie ca aceasta să aibă pacheţelul cu mâncare la ea.Tot de ceea ce ea are nevoie de la caiete, unelte de scris şi manuale le primeşte gratuit la şcoală. Asta numesc eu învăţămînt gratuit” este de părere Gabriel.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor