Ochelari pentru angajaţi

1Comentariu
Ochelari pentru angajaţi
Ochelari pentru angajaţi
Lucraţi la un computer şi aveţi probleme cu ochii? De la 1 octombrie 2006 angajatorii vor fi obligaţi să vă facă ochelari. Pentru protecţia ochilor şi a vederii, lucrătorii vor beneficia de examene medicale periodice.

Dacă este necesar, angajatorii vor asigura dispozitive de corecţie speciale. Toate pe banii lor, fără implicarea financiară a angajaţilor. Potrivit unui act normativ aprobat în cea mai recentă şedinţă a Guvernului, condiţiile de lucru trebuie să respecte o serie de cerinţe minime, astfel încât să nu implice riscuri pentru vedere, probleme fizice sau solicitare mentală pentru lucrători. Actul normativ de Guvern transpune în legislaţia internă directivele UE.

„Fosta lege a protectiei muncii se numeste astãzi legea pentru sãnãtate si securitate în muncã si a fost deja publicatã, sub forma legii numãrul 319 din 2006. Pe baza acestei legi si a directivelor europene trebuie modificate toate normele de protectia muncii”, spune Loredana Suta, purtãtorul de cuvânt a Inspectoratului Teritorial de Muncã (ITM) Bihor.

Minerit

Noile norme aprobate miercuri de Guvern se referã la asigurarea conditiilor din mineritul la subteran si de la suprafatã, din zonele cu potential de explozie, precum si la asigurarea echipamentelor de muncã. „Aprobarea de azi nu are nici o legãturã directã cu accidentele de minã, care s-au întâmplat din pãcate în ultimele zile”, a precizat miercuri Gheorghe Barbu, ministrul muncii, solidaritãtii sociale si familiei. Prevederile care vor intra în vigoare din octombrie vizeazã, printre altele, îmbunãtãtirea sistemului de alarmare din mine, astfel încât, în cazul unor degajãri de gaze, sã existe o alarmare automatã si sã se poatã evacua zona de risc.

Muncã de birou

Persoanele care lucreazã în fata computerului, sau a unui ecran de vizualizare – termenul folosit în comunicatul emis de Guvern, vor beneficia de examene medicale la ochi. Dacã va fi necesar, angajatorii le vor asigura dispozitive de corectie speciale, fãrã costuri financiare suplimentare pentru lucrãtori. „Angajatorul trebuie sã planifice sarcinile lucrãtorului, astfel încât acesta sã beneficieze de pauze, care sã reducã suprasolicitarea determinatã de utilizarea ecranului de vizualizare”, se prevede în noul act normativ aprobat de Guvern.

Claudia Curta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor