Octogenară la pat și fiul ei au fost salvați din locuința care a luat foc

De Otilia Șandor
Foc de la cablu electric
Foc de la cablu electric - © Foto: ISU Bihor
Sâmbătă dimineața, 16 februarie, în jurul orei 8:50, cineva a sunat la 112 și a chemat ajutoare pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Sălard.

La locul indicat, o gospodărie din Sălard, au mers două echipaje de stingere și unul de prim ajutor calificat. Ajunși la adresa indicată de apelant, pompierii militari au localizat și lichidat incendiul izbucnit se pare de la un cablu electric defect, incendiu ce se manifesta violent în holul locuinței.

Ei au salvat-o, cu ajutorul unei perdele de apă, pe proprietara de 89 de ani, care era imobilizată la pat într- una din cele trei încăperi ale casei, care comunicau cu holul în flăcări. Paramedicii i-au acordat primul ajutor calificat fiului proprietarei, care încercând să stingă incendiul înainte de sosirea echipajelor, a suferit arsuri la nivelul capului, mâinilor și al căilor respiratorii.

Bărbatul, în vârstă de 68 de ani, a fost preluat de echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Proprietara, evacuată rapid de pompierii militari, nu s-a intoxicat cu fum și nu prezenta arsuri, aceasta refuzând transportul la spital.

Incendiul a fost stins în 10 minute de la primirea apelului, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la încăperile locuinței, flăcările apucând să distrugă doar un tablou electric, două elemente de mobilier aflate în hol și trei uși.

Cum să nu-ți ia foc casa de la electrice?

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reamintesc bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, uneori, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, de la instalațiile electrice.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

ATENŢIE LA MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE ELECTRICE!

• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
• Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
• Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
• Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

NU IMPROVIZAŢI!

• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

EVITAŢI SĂ INSTALAŢI APARATE ELECTRICE APROAPE DE SURSELE DE APĂ!

În cazul în care în locuinţa dumneavoastră este instalat un dispozitiv electric în baie, asiguraţi-vă că nu va intra niciodată în contact cu apa.

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
• Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !