Odiseea fostului lider român din Australia

Odiseea fostului lider român din Australia
Fost preşedinte al Asociaţiei Românilor din Australia (între anii ’71 – ’80 şi ’82 – ’87), bihoreanul Crăciun Pantiş şi-a lansat recent cartea „From Hell to Heaven” (Din Iad în Rai).

Evenimentul editorial a fost găzduit de Universitatea Oradea şi a beneficiat de alocuţiunile poetului şi istoricului Ioan Ţepelea precum şi a unor profesori universitari de istorie, geografie sau filologie.

Autorul a închinat cartea soţiei sale, mulţumind totodată nepoţilor Ovidiu Costea şi Mădălina, care au contribuit personal la editarea consistentului volum ce descrie dificila perioadă a auto-exilului la antipozi.

Ajuns notar în Bratca, dar şi ghimpe în ochii comuniştilor, Crăciun Pantiş a trebuit să părăsească ţara în 1949, stabilindu-se în Australia. „Australia a devenit pentru mine o a doua patrie. Mi-a oferit şansa să fac încă o facultate acolo iar apoi să profesez şi să asigur familiei mele un cămin. În perioada de acomodare m-am convins că pentru australieni conta doar ce fel de om eşti, nu de unde vii sau de ce naţie eşti, cum se întâmplă acum cu românii în Italia. În Australia am avut condiţii să mă exprim liber aşa cum în România nu se putea. Încurajez şi acum tinerii să meargă să vadă Australia pentru că este o ţară-continent deosebită”, s-a adresat venerabilul autor Crăciun Pantiş auditoriul format inclusiv din studenţi şi liceeni.

Pe de altă parte, deşi a recunoscut în faţa invitaţilor că înclină spre doctrina liberală, prof. Pantiş i-a asigurat pe cititori că nu a făcut politică după Revoluţie. De subliniat însă că înainte de 1989 Crăciun Pantiş a fost o figură proeminentă a opoziţiei româneşti din străinătate faţă de regimul ceauşist.

Astfel că întors acasă, la Oradea, în urmă cu câţiva ani, a ţinut să îşi câştige în justiţie, pe baza articolelor din presa occidentală şi a recunoaşterilor din partea unor lideri americani, calitatea de „luptător împotriva comunismului”. La recunoaşterea sa de anti-comunist au mai contat dovezile opresiunii la care a fost supus în ţară după instalarea comunismului.

Decizia din partea instanţei orădene a fost observată şi notată de Jurnalul bihorean, în vara anului 2006.
Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !