Oferte multe, amatori puţini

Oferte multe, amatori puţini
Nouă persoane de etnie rromă s-ar putea alege cu un loc de muncă, în urma participării la Bursa locurilor de muncă desfăşurate vineri la Casa de Cultură a Sindicatelor. Acestea au fost selectate în vederea angajării, alături de o altă persoană, care intră în categoria celor marginalizate din punct de vedere social.

Bursa a fost organizată în parteneriat cu Fundaţia Ruhama şi o serie de lideri ai comunităţilor de rromi din Oradea şi din judeţ. În ideea de a veni în sprijinul beneficiarilor bursei, aceasta se desfăşoară în mod dispersat, pentru ca rromii să nu trebuiască să se deplaseze în Oradea în căutarea unei slujbe. Comparativ cu evenimentul organizat anul trecut, bursa din acest an beneficiază de un număr mai mare de angajatori, potrivit informaţiilor furnizate de Ilie Linţu, consilier superior la AJOFM Bihor.

70 pentru 208 joburi

Din cei 76 de agenţi economici contactaţi de AJOFM pentru a participa la bursă, îşi confirmaseră prezenţa 21, care au fost până la urmă 19. „Oferta celor 19 angajatori a constat în 208 locuri de muncă”, a specificat Dorel Drăghici, directorul AJOFM Bihor.

În ceea ce priveşte participarea persoanelor de etnie rromă, aflate în căutarea unui loc de muncă, numărul acestora a fost 70. Pe lângă aceştia, oferta angajatorilor a mai fost analizată de şase tineri marginalizaţi. Unul dintre aceştia a fost angajat pe loc.

Varietate

Peste 90 dintre joburile oferite erau pentru muncitori necalificaţi. Inedită a fost ofertarea unui post de inginer. Cele mai căutate meserii au fost acelea din domeniul construcţiilor (dulgheri, zidari) şi al industriei uşoare (cusători încălţăminte şi confecţii). Se pare că femeile de etnie rromă nu sunt prea interesate de obţinerea unui loc de muncă. „Erau oferite 15 posturi în confecţii, pentru femei. Însă acestea au cam lipsit de la bursă”, a observat Drăghici.

Două persoane de etnie rromă ar putea intra în rândul jandarmilor, în urma înscrierii pentru admiterea în instituţiile de învăţământ pregătitoare. „Doar două persoane au corespuns criteriilor de selecţie pentru admitere. Au fost înscrise în baza de date şi urmează să-şi întocmească dosarele”, a spus Ştefan K. Jan, vicepreşedintele Alianţei pentru Unitatea Rromilor Oradea. Acesta şi-a exprimat încrederea că viitoarele burse vor avea un impact mai mare asupra nivelului de angajare a persoanelor de etnie rromă.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !