Şoferul, bănuit de droguri

123Comentarii
Şoferul, bănuit de droguri
CAUACEU/ORADEA – Fiindcă multe păreri din forumul articolului „Pasagera din BMW a murit la spital”, postat pe portalul Bihor Online, avansau idea că şoferul era, cităm, „ierbivor”, am solicitat lămuriri şefului Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Bihor.

Iar comisarul şef Nicolae Stamate ne-a confirmat că tânărul conducător auto fusese cercetat în câteva dosare pentru consum de droguri.

Prin urmare, am cerut şi părerea reprezentanţilor altor instituţii care ar putea conlucra împotriva unui nou pericol în trafic, şi anume condusul sub influenţa drogurilor.

„Serviciul Poliţiei Rutiere nu are de unde şti când există suspiciuni de consum de droguri la un şofer implicat într-un accident. În cazul răsturnării mortale de lângă Cauaceu, şoferul e în comă şi probabil e cam târziu acum pentru a i se lua probe biolgice din care să rezulte dacă era sau nu sub influenţa drogurilor joi noapte. Oricum, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt destul de clare, fiindcă avea permisul suspendat.”, precizează inspectorul principal Claudiu Ciuclea de la SPR Bihor.

„Sigur că facem o informare la Bucureşti, atât despre acest caz cât şi despre oportunitatea unei expertize antidrog la accidentele în care sunt implicaţi consumatori dovediţi sau bănuiţi. Deocamdată legea nu prevede nimic în mod expres. Pe de o parte, noi am saluta un protocol cu Poliţia Rutieră în baza căruia să-i informăm despre persoanele pe care le cercetăm sau pe care le-am depistat că sunt consumatori de droguri.

Fiindcă aceştia, dacă urcă la volan evident că sunt un pericol public în trafic. Însă suspendarea permisului auto e problematică fiindcă e vorba de răpirea unui drept. Unii consumatori sunt doar ocazionali şi ar putea argumenta că avem destui cetăţeni care consumă alcool, dar nu când urcă la volan. Şi că nici acestora nu li se suspendă permisele.”, observă şeful BCCO Oradea, comisarul Stamate.

Iar coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor, sociolog Ilinca Şandor, completează: „CPECA Bihor funcţionează pe baza principiului confidenţialităţii. Aşa încât noi niciodată nu vom informa Poliţia Rutieră despre persoanele care fac terapie sub coordonarea specialiştilor noştri. Ce pot să vă spun însă e că în Olanda, ţară care li se pare consumatorilor de marijuana un ideal, legislaţia interzice consumatorilor de canabis să dea examen de permis auto precum şi urmarea unor facultăţi.

În Olanda dar şi în alte ţări europene, la accidentele grave se fac automat şi expertize anti-drog la şoferi. Însă pentru noi, deocamdată sunt prea scumpe kit-urile. Apreciez că pe viitor se va lua în calcul un buget special pentru accidentele unde sunt suspiciuni că şoferii ar fi urcat la volan sub influenţa drogurilor.”

Cert este că noul cod rutier prevede pedepse penale similare conducerii sub influenţa alcoolui, la articolul 79 din Capitolul VI, Infracţiuni şi pedepse:

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 grame/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin.(1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora. Acestea se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii iar lista se publică în Monitorul Oficial al României.

O nouă infracţiune este şi „Neîndeplinirea obligaţiilor de a anunţa poliţia, de către medicul de familie, care

deţine date despre un conducător auto (pacient) că este inapt pentru a conduce iar acesta, datorită afecţiunilor medicale produce un accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane este infracţiune.”

 • Pasagera din BMW a murit la spital  
 • Condoleanţe familiei lui Ingrid

  Cristian Horgos • 123Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  versiunea HTML a comentariilor