OJPC vs. proprietarii de localuri

2Comentarii
OJPC vs. proprietarii de localuri
ORADEA – Agenţii economici s-au întâlnit miercuri cu inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Bihor pentru a discuta problema fumatului în locurile publice. Patronii consideră că legea privind consumul de tutun în spaţiile publice îi dezavantajează.

Chiar dacă legea privind consumul de tutun în spaţiile publice a apărut pentru prima oară în 2002, fiind apoi modificată treptat, agenţii economici se confruntă în continuare cu dificultăţi majore în aplicarea ei.

„Ni se cere imperativ eliminarea fumatului în spaţiile publice, şi acest lucru nu este încă înţeles. În alte ţări ale Uniunii, aceste prevederi se respectă. În scurt timp fumatul în spaţiile publice va fi interzis cu desăvârşire, aşa că nu vă indicăm să faceţi tot felul de investiţii tehnice. Le admitem, dar s-ar putea ca peste un an, să zicem, să nu mai fie acceptate. Deocamdată există aceste săli pentru nefumători, dar s-ar putea ca ele să fie eliminate”, avertizează Teodor Borha, inspector OJPC.

Nemulţumirile agenţilor economici nu au fost tratate cu prea multă toleranţă de către inspectori. „Sunt localuri mici care nu îşi permit unele lucrări, sau cazuri în care spaţiul este luat în chirie şi proprietarii nu permit aceste modificări. Altele iarăşi sunt adevărate bombe, ca să le zic aşa, şi totuşi nu se iau măsuri împotriva lor. Ca să nu mai vorbim de marile complexe, cum ar fi Lotus sau Real, unde sunt afişate prevederile, dar se fumează în continuare.

Dar cu cei care nu îşi permit ce se va întâmpla?”, a întreabat proprietarul unui local mic. „Ca agent economic, trebuie să fii agil şi să-ţi poţi orienta afacerea spre ceva profitabil, nu să te laşi descurajat de o schimbare în legislaţie”, susţine Teodor Borha.

Dezavantajaţi

Participanţii la întâlnire au identificat un alt neajuns al legii. „Eu, de exemplu, am o pizzerie. La etaj am făcut spaţiu pentru fumători, pentru ca fumul să nu coboare. Dar din punct de vedere tehnic este imposibil să îl delimitez. Şi în plus, majoritatea clienţilor noştri sunt fumători. Dacă eu interzic fumatul în localul meu şi el totuşi îşi aprinde ţigara, eu nu pot să nu îl servesc, pentru că apoi merge la dumneavoastră la OPC şi mă reclamă că am refuzat să îl servesc.

Pe noi, proprietarii, cine ne apără? Cine sunt cei care iau măsuri împotriva clienţilor? Din acest punct de vedere, legea este incompletă. E posibil să fim dezavantajaţi chiar noi, care încercăm să respectăm legea”, afirmă Meszaros Zoltan, directorul unei pizzerii din municipiu. Chiar dacă pentru unii comercianţi legea creează dificultăţi, inspectorii OJPC recomandă adaptarea cât mai rapidă la noile prevederi.

Monica Mateiu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor