Omagiu fraţilor Vago

Cu prilejul vernisajului organizat joi la Galeria de Arte Vizuale din Oradea, pentru expozitia „Secessionul oradean”, a avut loc si o lansare de carte. Istoricul Mircea Pasca a grupat într-o carte lucrarile si proiectele celor doi arhitecti.

Este vorba despre lucrarea istoricului Mircea Pasca, care s-a ocupat de opera artistica si realizarile arhitectilor oradeni Vago Jozsef si Vago Laszlo. Directorul Muzeului Tarii Crisurilor, Aurel Chiriac, a apreciat curajul autorului care, desi este de formatie istoric, s-a aventurat pe un teritoriu mai putin accesibil si totodata pretentios, pasind în lumea arhitecturii. Chiriac considera ca lucrarea prezentata este utila atât istoricilor de arhitectura, cât si arhitectilor, dar si publicului larg.

Prezent la lansare, Mircea Pasca a marturisit ca ideea acestei lucrari i-a venit în timp ce aduna materiale pentru un document mai putin consistent, însa constatând ca materialul adunat este deosebit de vast, s-a decis sa-l adune într-un volum.

Fratii Vago s-au nascut la Oradea, dupa care s-au stabilit la Budapesta, multe dintre cladirile proiectate pe plansele lor împodobind si astazi Oradea (casa Darvas Laroche – actualul sediu al FC Bihor, de exemplu), Budapesta si chiar Viena.

Laura Voicu