Şomajul în Bihor, în scădere

3Comentarii
Şomajul în Bihor, în scădere
ORADEA – Numărul şomerilor înregistraţi în Bihor la sfârşitul lunii martie 2007 era în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 8.827 la 7.698 şomeri.

„Acest lucru a dus, implicit, la scăderea ratei somajului de la 3,2% la 2,7%”, a declarat Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor. Acesta a opinat că scăderea numărului de someri se datorează, pe de o parte, scăderii numărului de disponibilizări din trimestrul patru al anului 2006, din domeniul construcţiilor, transporturilor, agriculturii, industriei extractive şi de prelucrare a petrolului, minerit, precum şi a scăderii numărului persoanelor intrate în evidenţă, urmare a acţiunilor de mediere şi consiliere întreprinse în mediul rural.

Totodată a crescut numărul încadrărilor în muncă. La nivel de ţară, rata somajului la sfârşitul lunii martie a fost de 4,9%, cu 1,2 mai mică faţă martie 2006.

Cel mai ridicat nivel al ratei şomajului a fost atins de judeţul Mehedinţi (10,1%), urmat de Vaslui (8,8%), Teleorman (7,9%), Buzău (7,3%) şi Gorj (7,0%). Nivelul minim al ratei şomajului, de 1,8%, se înregistrează în judeţul Timiş.

 

 

 

Pe categorii

Dintre cei 1.698 de şomeri, 2.861 sunt femei. Somerii indemnizaţi reprezintă 2.924 de persoane, iar somerii proveniţi din mediul rural 4.774 de persoane. Dacă rata generală a somajului în Bihor este de 2,7%, rata somajului în judeţ este de 2% în ceea ce priveşte somerii de gen feminin. De la începutul anului până la 31 martie au fost încadrate în muncă 1.170 de persoane, 65% din mediul rural. De asemenea din totalul celor încadraţi 65% au fost bărbaţi.

„În această perioadă au fost încadrate 23 de persoane cu dizabilităţi şi 347 de persoane de etnie rromă”, a precizat Drăghici. Pentru a veni în întâmpinarea celor care-şi caută un loc de muncă, AJOFM Bihor va organiza în acest an cinci burse ale locurilor de muncă: în 27 aprilie – Bursa generală a locurilor de muncă (care s-a şi organizat), în 28 septembrie – Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţii din învăţământ, Bursa locurilor de muncă pentru persoanele de etnie rromă, Bursa locurilor de muncă pentru persoanele care părăsesc sistemul de protecţie al copilului şi Burse ale locurilor de muncă organizate la cererea pieţei, ori de câte ori există solicitare bine fundamentată.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor