Şomer în Uniunea Europeană

Şomer în Uniunea Europeană
ORADEA – Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, drepturile românilor se extind pe întreg cuprinsul uniunii, atât în ceea ce priveşte indemnizaţiile de şomaj, cât şi cele pentru creşterea copilului sau cele de pensie.

„Regulamentul 1408/71 şi 574/72, coordonează sistemele de securitate socială pentru lucrătorii migranţi”, ne-a informat Rodica Voichiţă, consilier la AJOFM Bihor. Aplicabilitatea regulamentului are ca arie statelor membre UE, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia. „Regulamentul se aplică tuturor lucrătorilor într-o situaţie internaţională, fie că s-au mutat permanent sau nu, , inclusiv angajaţilor în străinătate”, a declarat consilierul AJOFM Bihor.

Scopuri

În primul rând este vorba despre principiul general de totalizare a perioadelor de muncă şi asigurare. În al doilea rând se aplică regula generală pentru exportul indemnizaţiei de şomaj „Un şomer îşi păstreză dreptul la indemnizaţie atunci când se mută în alt stat membru. Durata acestui drept este în principiu limitată la trei luni”, a specificat Rodica Voichiţă. Astfel un român care pleacă în străinătate îşi va putea exporta indemnizaţie de şomaj în ţara în care pleacă, dar pe o perioadă de până la trei luni. Indemnizaţia va fi plătită de agenţia din ţară în cuantumul unui salariu corespondent (un salariu mediu la meseria şi calificarea respectivă în ţara în care a fost angajat). Avantaj pentru cei care devin şomeri într-o ţară din UE în care salariul este mai mare.

Cel de-al treilea scop al regulamentului se referă la dreptul indemnizaţiei de şomaj. „Un angajat în străinătate, şomer, are dreptul la indemnizaţie în statul de domiciliu. Pe de altă parte, un lucrător şomer are dreptul la indemnizaţie acolo unde se pune la dispoziţia agenţiilor de plasare a forţei de muncă. Acesta poate fi statul de domiciliu sau statul în care a fost angajat ultima dată”, a declarat consilierul AJOFM Bihor. Informaţii suplimentare pentru cei interesaţi se pot obţine de la AJOFM Bihor, str. Transilvaniei, nr. 2, tel.436.821.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !