Şomerii de iarna, mai protejaţi

Şomerii de iarna, mai protejaţi
ORADEA – Muncitorii disponibilizaţi în perioada de iarnă se vor bucura de mai multă protecţie. AJOFM Bihor, potrivit notei Agenţiei Naţionale pentru Ocupare a Forţei de Muncă, a convenit luarea unor măsuri care să asigure acordarea în mod operativ a indemnizaţiei de şomaj.

„Măsurile sunt menite a asigura protecţia salariaţilor din societăţile agricole, societăţile comerciale de industrie alimentară şi agricultură, activităţile de exploatare, îmbunătăţiri funciare şi construcţii agricole şi societăţile comerciale producătoare de piese de schimb pentru agricultură, zootehnie şi industrie alimentară, care în perioada 1 decembrie 2006 – 30 aprilie 2007 îşi reduc activitatea datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile”, ne-a informat Maricica Juca, responsabil cu Mass-media din cadrul AJOFM Bihor.

 

Măsuri

 

Nominalizarea personalului disponibilizat se va face în condiţiile legii, de către o comisie economico – socială paritară sindicat – patronat. „AJOFM Bihor, împreună cu inspectorii de personal din societăţile care disponibilizează vor asigura întocmirea dosarelor pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj”, a precizat Maricica Juca. Înscrierea în carnetele de muncă va fi asigurată de funcţionarii publici ai AJOFM Bihor, iar vizarea lunară a carnetelor de şomer se va face la sediul societăţilor care disponibilizează. „Întocmirea foilor de plată se va face tot de către AJOFM Bihor, plata făcându-se în funcţie de opţiunea beneficiarilor: prin mandat poştal, în cont curent sau pe card”, a subliniat Juca. Întocmirea documentelor de încetare a indemnizaţiei de şomaj se face de funcţionarii AJOFM Bihor. Societăţile comerciale care disponibilizează personal vor lua măsurile necesare ca acesta să poată fi reîncadrat în muncă în vederea reluării activităţii, atunci când condiţiile o permit.

„Conform Legii 76/2002, cu completările şi modificările ulterioare, se pot organiza cursuri de calificare sau recalificare pentru personalul disponibilizat, pe baza solicitărilor societăţilor comerciale agricole care au disponibilizat personal”, spune reprezentantul AJOFM Bihor.

În perioada de întrerupere a activităţii, societăţile comerciale nu pot angaja, pe posturile diponibilizate, alte persoane, indiferent de tipul contractului de muncă.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase